Cerović i četiri ljekara bez dozvole kod privatnika

Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove pokrenulo kontrolu rada zdravstvenih ustanova, a juče je sa mjesta pomoćnika direktora Kliničkog centra Crne Gore smijenjena specijalista radiologije Žanka Cerović, koja nije imala saglasnost direktora KCCG za rad u jednoj privatnoj ambulanti. Zbog iste povrede radne dužnosti, disciplinski postupci su pokrenuti protiv još četvoro ljekara.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da su prilikom prvih kontrola u ustanovama utvrđene broje nepravilnosti koje se odnose na obavljanje djelatnosti za koje nije izdato rješenje ministarstva, zatim dopunski rad ljekara bez saglasnosti direktora matične ustanove, kao i izdavanje bez recepta ljekova čiji je režim izdavanja na recept. Kako su istakli, ovo su pojave koje u velikoj mjeri urušavaju zdravstveni sistem i utiču na smanjenje kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite, pa će u narednom periodu sve kapacitete usmjeriti na njihovo suzbijanje.

Žanka Cerović smijenjena sa mjesta pomoćnice direktora KCCG

” Sprovedene kontrole su rezultirale razrješenjem dr Žanke Cerović sa mjesta pomoćnice direktora Kliničkog centra Crne Gore, zadužene za kontrolu kvaliteta pružanja usluga, iz razloga što je obavljala dopunski rad bez saglasnosti direktora, čime je, prema članu 98 stav 3 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, počinila težu povredu radne obaveze. Posebno ističemo da je za Ministarstvo zdravlja neprihvatljivo da na odgovornim funkcijama budu lica koja otvoreno krše zakon, te da će se i ubuduće najoštrije sankcionisati ovakve radnje poručili su iz resora kojim rukovodi Dragoslav Šćekić.

CEROVIĆ: Smijenjena sam zbog kritike Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti

Najavili su da će nastaviti da intenzivno preduzimaju aktivnosti na unapređenju zdravstvenog sistema i otklanjanju svih anomalija.

” Apelujemo na sve subjekte da strogim pridržavanjem zakona i drugih propisa, svi zajedno, damo doprinos ozdravljenju crnogorskog zdravstva i pružanju najkvalitetnije zdravstvene zaštite našim pacijentima ” saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Cerović je i predsjednica Ljekarske komore Crne Gore, a prošle godine je saopštila da ne radi u tri, već u dvije privatne zdravstvene ustanove. Ona je posljednjih mjeseci oštro kritikovala Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji predviđa zabranu rada ljekara iz javnog zdravstva u privatnim ustanovama i potpisnik je peticije iz KCCG kojom je traženo njegovo povlačenje. Ministarstvo zdravlja je nedavno saopštilo da su došli do kompromisnog rješenja, odnosno da će nakon usvajanja ovog zakona ljekari moći da u slobodno vrijeme rade u jednoj privatnoj ustanovi.

Cerović je juče za portal RTCG ponovila da je nacrt zakona veoma loš, uz tvrdnju da su kritike koje je tim povodom iznosila razlog ove akcije ministarstva. Po njenim riječima, i drugi ljekari rade kod privatnika, a ona i još četvoro kolega će zbog toga snositi disciplinsku odgovornost.

” Tačno je da su ciljano došli u kontrolu u PZU gdje sam radila oko 15 godina i uvijek uredno imala dozvolu za rad. Ova dozvola inače važi šest mjeseci i treba je obnoviti. Ministarstvo je “naredilo” da se dozvole više ne izdaju, tako da ni ja ni ostale kolege nijesmo mogli da ih dobijemo ” pojasnila je Cerović.

Kaže da je prestala da radi iz tog razloga i da je inspekcija koju je angažovalo Ministarstvo zdravlja nije jni našla u ambulanti za vrijeme kontrole, već su listali protokole i našli pacijente koje je ranije pregledala.

“Žao mi je što su kao kolateralna šteta stradale i moji kolege koje su zatekli da rade privatno. Žao mi je što se u današnje vrijeme sankcioniše krajnje dobronamjerna i konstruktivna kritika ” kazala je Cerović.

Krive liste čekanja ili nacrt zakona?

Cerović je ranije kazala da je LJekarska komora uputila ministartsvu protest upravo zbog zabrane rada van javnog zdravstva.

” Prvi put sam čula sada da su ove zabrane bile zbog nemogućnosti kontrole od strane države. Da li su ljekari krivi što država ne može na adekvatan način da kontroliše dopunski rad? Nisu. Ono što sam ja čula kao razloga zašto se ukida, to su liste čekanja ” kazala je Cerović.

Ona je objasnila da liste čekanja nemaju veze sa dopunskim radom ljekara u njihovom slobodnom vremenu i misli da su pacijenti nekorektno obaviješteni o tome.

“Što se tiče same zabrane, mi smo vodili pregovore, ali to nije usvojeno od Ministarstva zdravlja ” izjavila je Cerović nakon što je nacrt zakona stigao na javnu raspravu.

loading...
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com