Cijene mliječnih proizvoda nastavljaju da rastu, jogurt poskupio 20 centi - Volim Podgoricu

Cijene mliječnih proizvoda nastavljaju da rastu, jogurt poskupio 20 centi

Kriza na tržištu mlijeka dovela je do novog poskupljenja mliječnih proizvoda, pa su sada cijene jogurta i drugih prerađevina veće za gotovo 20 centi. Kako se moglo vidjeti prethodnih dana u marketima, najjeftiniji litar jogurta domaćih proizvođača je 1,35 eura, dok cijene određenih vrsta idu i preko dva eura, piše Dan.

U najvećem broju trgovačkih lanaca litarski jogut domaćih proizvođača je bio 99 centi do početka ove godine, a sada je 1,35 eura. Prvi put su početkom godine povećali cijene za devet do 15 centi, da bi sada podigli cijene za 20 do 26 centi po litru.

Poslednjih gotovo dvadesetak dana, od kako je Srbija zabranila izvoz sirovog i pasterizovanog mlijeka, sve glasnije se priča o mogućim nestašicama, iako i proizvođači, prerađivači, ali i resorno ministarstvo ističu da se tržište prati, te da i ako bude nestašica, one će biti privremene.

Kada je riječ o poskupljenju jogurta, iz Udruženja stočara su istakli da imaju informaciju da su proizvodi poslednjih dana poskupjeli.

” Nezvanično je najavljeno da bi i proizvođačima trebalo da se podigne cijena otkupa za dva do tri centa, u zavisnosti od mljekare koja otkupljuje, ali i u zavisnosti od količine i kvaliteta mlijeka. Podizanje otkupne cijene trebalo bi da počne sa primjenom od 1. oktobra “, kazali su iz Udruženja stočara.

I prerađivači navode da je situacija za sada takva, da cijena proizvoda raste, ali da tržište prosto diktira cijenu.

“Nikakvih konkretnijih informacija o situaciji na tržištu nemamo. Niko ne zna kako će se situacija razvijati, turbulencije na tržištu su velike. Cijene inputa gotovo svakodnevno skaču, vrlo teško se funkcioniše i velika je neizvjesnost i pred proizvođačima, ali i pred prerađivačima ” kazali su nam nezvanično iz jedne mljekare.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com