Crna Gora će na Balkanu najviše osjetiti posljedice “URAGANA TRAMP”? - Volim Podgoricu

Crna Gora će na Balkanu najviše osjetiti posljedice “URAGANA TRAMP”?

Kakav će efekat izbor Donalda Trampa imati na balkanske zemlje i da li će Crna Gora osjetiti posljedice Trampove (anti)NATO retorike?

Neki se nadaju da će prbližiti Ameriku Rusiji i umanjiti značaj NATO pakta, dok drugi nadu polažu upravo u NATO. Ko će iz svega izvući najveću korist, a ko će “nagrabusiti”? Evo šta kažu analitičari iz Hrvatske.

Uprkos nekim izjavama novog američkog predsjednika Donalda Trampa, mislim da će NATO i dalje biti visoko na listi prioriteta buduće američke administracije, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković. On, kako piše “Jutarnji list”, očekuje da će SAD i dalje imati ključnu ulogu i u okviru NATO-a i globalno.

– Svi, naravno, očekujemo prve poteze nove američke administracije. Ipak, moramo napraviti razliku između predizborne retorike i retorike u vrijeme tranzicije te konsolidovane politike američke administracije – istakao je Plenković.

Hrvatski profesor Ivo Banac, međutim, smatra da je prerano davati ocjene što se može očekivati od Trampovog mandata, ali i to, prema njegovom mišljenju, već samo po sebi dosta govori.

Tramp i amaterizam

– Situacija je nepredvidiva jer njegove izjave znaju biti kontradiktorne, ali ono što govori o NATO-u, EU i ulozi Njemačke ili hvali Bregzit, rekao bih da je neuobičajeno za američkog lidera, iako može izazvati zabrinutost – naveo je Banac.

On se ne slaže sa nekim analitičarima, pogotovo u SAD-u, koji paničare čak toliko da smatraju da će “SAD postati činilac nesigurnosti, izgubiti političku moć ili da je ovo početak kraja zapadne civilizacije”.

– Svakako da treba biti oprezan, ali vjerujem da stvari ipak nisu tako dramatične. Nije lako mijenjati preko noći bilo čiju politiku, a pogotovo ne američku – objasnio je Banac.

Profesor Tvrtko Jakovina smatra da je Tramp “amater koji ne razumije finese diplomatije i politike, pa i onoga što SAD znači u međunarodnim odnosima”. Kako je rekao, nestabilnost SAD-a može biti pojačana s mogućim distanciranjem Vašingtona od EU i vrijednosti zapadne civilizacije.

Šta će biti sa Crnom Gorom?

– Oni koji su njegov izbor pozdravili šampanjcem (Rusija), smatraju kako je došlo vrijeme za redefinisanje odnosa, pa bi se moglo dogoditi da SAD odredi svoje prioritete i možda prepusti Rusiji neka područja. Tu bi Ukrajina prva nastradala jer najava ukidanja sankcija može predvidjeti takav scenario – dodao je on.

Jakovina smatra da bi se to moglo dogoditi i na Balkanu te da bi se u prvom redu Crna Gora mogla naći u neprilici.

– Hrvatska bi morala biti oprezna jer bi upravo ona postala rubna zemlja u toj novoj pretpostavljenoj preraspodjeli utecaja u Evropi – rekao je on.

Branko Caratan, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, kaže da se na unutrašnjem planu može pretpostaviti konzervativni korak unazad, od pokušaja rušenja Obamine zdravstvene reforme pa nadalje, a na planu međunarodne politike predsjednik Tramp je najavljivao izvjesni izolacionizam, slabljenje podrške EU i NATO-u, zaoštravanje odnosa s Kinom i arapskim svijetom, implicitnu podršku desnom populizmu u Evropi, ali i resetovanje odnosa prema Rusiji.

– Međutim, sastav nove administracije govori da će nova vlast u Vašingtonu donijeti dominaciju interesa bogate i ekstremno konzervativne Amerike – naveo je Caratan.

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com