DAMJANOVIĆ: Kupovina aviona “Čarli” državu bi koštala preko 13 miliona - Volim Podgoricu

DAMJANOVIĆ: Kupovina aviona “Čarli” državu bi koštala preko 13 miliona

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je na sjednici Vlade da je Crna Gora dobila notu od države Brazil preko Ministarstva vanjskih poslova kojom se traži rješavanje pitanja garancije da će država Crna Gora preuzeti sve obaveze iz ugovora o kupivini aviona “embraera E-195” .

Damjanović je predočio da postoji u Ministarstvu finansija sva dokumentacija o ovoj kupovini i kreditu, uz hronologiju od 2010.godine.

“U skladu sa predlogom brazilske strane ponuđena su dva model izvršenja ugovornih obaveza. Jedna je kupovina aviona u iznosu od 5,2 miliona dolara, a da država postane vlasnik jer nemoguće da vlasnik bude ‘Tu Montenegro’. Pošto avion nijeo u voznom stanju, letnom stanju, od 2020. godine, neophodno je još 8,2 miliona za stavlja u funkciju u narednih sedam ili osam godina. Ukupno 13,4 miliona dolara”, rekao je Damjanović.

On je naglasio da postoji i druga opcija, odnosno reesporuka za 11,7 miliona, s dodatnim troškovima reisporuke, i to bi išlo preko 12 miliona.

Navodi da je to nepovoljnija opcija a izgubili “bi avion koji smo već prilično skupo platili, i to preko 38 miliona eura”.

“Za nauk svima kada su u pitanju aranžmani i krediti,  da se radi pametije i bolje.  Brazilska država je preuzela obaveze od banke a krajnji rok je 20.decembar. Imamo komunikaciju direketno sa predstavnicima države Brazil zbog interesa Crne Gore i potrebe da se sačuva njen kredibilitet, ovaj posao mora da se završi u najkraćem roku”, kaže Damjanović.

Istakao je da  garancije dolaze na plate ovoj vladi, iako je prethodna vlada donijela zaključke i iste poništila, time i obavezu koja je pregovarana.

Premijer Dritan Abazović podvukao je da Vlada mora donijeti odluku.

“Po mom sudu, opcija broj jedna je razumna i logična. Košta nas sve ovo već mnogo, država je dala  preko 100 miliona eura podrške Montenegro Erlajnsu, a ne možemo da uđemo u svoj hangar. To je Crna Gora. Ali rješavaćemo to. Ne možemo da ne donosimo odluke. Moramo ići u pravcu da se osposobi avion i nadam se da će do nove godine kompanija predložiti planove, da vidimo kako dalje”, naveo je Abazović.

Tadašnje Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikcija u julu 2010. godine uputilo je državnoj brazilskoj banci BNDS garanciju da će država Crna Gora preuzeti sve obaveze iz ugovora koji banka treba da potpiše sa tadašnjim nacionalnom avio-prevoznikom Montenegro Airlinesom (MA) za kupovinu na kredit “embraera E-195” (40-AOC), čime je crnogorska država podstakla banku da odobri taj zajam.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com