DANAS SU CVIJETI: Vjeruje se da će vam se ISPUNITI SVAKA ŽELJA ako danas uradite ovu jednostavnu stvar

Cvijeti su praznik koji se slavi u svim hrišćanskim zemljama, ali kod nas naročito veselo i svečano.

To je pokretni hrišćanski praznik kojim se obilježava Hristov ulazak u Jerusalim. Ovo znači da se ovaj praznik proslavlja u zavisnosti od toga kada je Uskrs jer se praznuje nedjelju dana ranije. Ove godine “pada” 25. aprila, na današnji dan.

Praznik je ustanovljen u Jerusalimu krajem IV vijeka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na poslednju nedjelju njegovog života.

Cvijeti se slave u svim hrišćanskim zemljama, ali sa neznatnom razlikom u običajima. Ta tradicija naročito je razvijena u Srbiji gde se o ovom prazniku odvajkada veoma vodilo računa.

Iako je ono na današnji dan nezaobilazan detalj, nije isto koje cvijeće berete ili nekom poklanjate. Evo njegove simbolike na praznik Cveti:

Margarete – Da budete lijepi i krupni

Drijen – Da budete jaki i zdravi

Ljubičice – Da budete mirišljavi i privlačni

Vrbove grančice – Da svi budu napredni i uspješni

U znak sjećanja na ljude koji su u Jerusalimu Isusa dočekali palminim grančicama i cvijećem, kod nas je običaj da djevojke i djeca porane i odu da beru cvijeće (odatle i naziv samog praznika). Potrebno je požuriti jer se vjeruje da onaj ko prvi stigne i uzbere cvijet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno vjeruje.

U nekim krajevima Srbije ubrano cveće se ne unosi u kuću već se ostavlja u posudama sa vodom u dvorištu da prenoći. Po gradovima međutim, gdje ljudi mahom žive u stanovima, razvio se običaj da se buketi ipak donose u sobe, potapaju u vodu sa zlatnim i srebrnim prstenjem i da se tom vodom djeca umivaju. 

U starim danima je bio rasprostranjen običaj da se na Cvijete cio dan šeta okićen cvijećem. Momci bi pravili bukete i nosili ih djevojkama, a svaki cvet imao je svoje značenje iz koga bi one mogle da razaznaju udvaračeva osjećanja.

Cvijeti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. Zato, poklonite danas nekoj dragoj osobi cvijeće. Prošetajte parkom, opustite se i družite. 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button