DPS: Branićemo našu državu od agresivnog pokušaja posrbljavanja

Na jučerašnjoj održanoj sjednici Predsjedništva Demokratske partije socijalista, kojom je predsjedavao predsjednik partije Milo Đukanović, razmatrana su aktuelna društveno-politička pitanja i izborne aktivnosti u susret izborima u Herceg Novom, saopšteno je iz ove partije.

“U tom kontekstu, Predsjedništvo osuđuje namjeru Vlade Crne Gore da na sjutrašnjoj sjednici donese Odluku o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kao i da se usvoji Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Konstatovana je nedvosmislena namjera nove parlamentarne većine da na ovaj način sprovede izborni inžinjering, kako bi se obezbijedila nelegitimna većina na narednim izborima i na silu mijenjala demografska slika Crne Gore, što sve vodi u dodatnu destabilizaciju države”, navodi se u saopštenju Predsjedništva DPS-a.

Smatraju da ovakav potez obesmišljava rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva koji bi upravo trebalo da se bavi ovom materijom, i u kojem predstavnici Demokratske partije socijalista učestvuju u cilju iznalaženja najboljih kompromisnih rješenja, sa ostalim poslaničkim klubovima.

“Ipak, ukoliko Vlada usvoji na sjutrašnjoj sjednici navedeni Prijedlog Odluke i Nacrta, Demokratska partija socijalista će napustiti učešće u Odboru i uputiti odgovarajuću inicijativu prema Ustavnom sudu, budući da je odluka koja je predložena, zbog predviđene retroaktivne primjene, apsolutno neustavna”, saopšteno je iz DPS-a.

Takođe, na sastanku je konstatovano da aktuelna parlamentarna većina jeste osvojila potrebnu većinu da bi formirala Vladu kako bi vodila unutrašnju i spoljnu politiku, ali da to ne znači da je dobila pravo da svojim djelovanjm obezdržavi Crnu Goru i uvede je u velikosrpski nacionalni projekat.

“Predsjedništvo je konstatovalo da će Demokratska partija socijalista svim sredstvima braniti našu državu od evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja.

Predsjedništvo je takođe razmatralo predizborne aktivnosti u Herceg Novom, uz očekivanje da će naša partija na predstojećim izborima ostvariti dobar i zapažen rezultat”, zaključuje se u saopštenju.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button