Propao četvrti tender za Boksite - Volim Podgoricu

Propao četvrti tender za Boksite

Na tender za prodaju imovine Rudnika boksita, po cijeni od 8,55 miliona eura, nije stigla nijedna ponuda, saopštio je stečajni upravnik Mladen Marković.

Marković je kazao da će o tome informisati stečajnog sudiju i Odbor povjerilaca, nakon čega će se odlučiti o objavljivanju novog tendera.

Ponude su se mogle dostavljati do danas do 11 sati, a trebalo je da budu otvorene u podne u Privrednom sudu u Podgorici. Očekivalo se da ponudu dostavi nikšićki Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović. Predstavnici Uniproma ranije su saopštili da su zainteresovani za kupovinu imovine Rudnika boksita.

Rudnicima boksita je do danas upravljala kompanija Neksan, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji. Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, ranije je rekao da se njegova kompanija neće prijaviti na oglas za kupovinu imovine Boksita iz stečaja.

Kompanija Neksan i Rudnici boksita potpisali su u januaru ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, nakon što je prethodni istekao.

Na prethodni, treći tender, na kojem je početna cijena iznosila 9,5 miliona eura, dostavljene su dvije ponude, mađarske kompanije Vagon impex i nikšićkog Neksana, ali su obje proglašene nevažećim.

Predmet prodaje bila je nepokretna i pokretna imovina Rudnika boksita koju čine građevinski objekti sa zemljištem u Opštini Nikšić sa poslovnim zgradama u privredi.

Na prodaju je bilo i zemljište kao i proizvodna postrojenja, oprema i uređaji, transportna sredstva i druga pokretna imovina nikšićkog preduzeća.

Uniprom upravlja Kombinatom aluminijuma (KAP) po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, dok je za imovinu fabrike od 28 miliona eura do sada platio 14 miliona eura. Kada isplati ostatak novca, tek onda će postati vlasnik imovine.

KAP i Boksiti su do prije desetak godina bila dva povezana sistema, a iz Rudnika je u Podgoricu odlazilo 80 odsto boksita. Sve se promijenilo kada je ruska Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), tada vlasnik oba preduzeća, ugasila Glinicu.

U Rudnicima boksitima je u novembru 2013. godine uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB), zbog duga od 1,59 miliona eura, a potom je proglašen i bankrot, jer niko u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

(rtcg)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com