Uniprom traži da se ispoštuju ugovorene obaveze

Nikšićki Uniprom dostavio je Privrednom sudu zahtjev da se poštuju ugovorene obaveze stečajne uprave sa tom kompanijom o kupoprodaji imovine Kombinata aluminijuma (KAP), koju hoće bez ikakvih tereta.

To je Vijestima potvrdio stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić, koji je najavio da će se o tome izjasniti Odbor povjerilaca KAP-a na sjednici tokom naredne sedmice. U odboru su predstavnici države, bivših ruskih vlasnika i Elektroprivrede.

Na pitanje da li je vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, ovim dopisom tražio treći rok za plaćanje 24 od 28 miliona eura za imovinu KAP-a, Perišić je odgovorio da nije. To formalno nije ni potrebno, jer je sudu ispostavio zahtjev da hoće imovinu bez opterećenja.

Pejović je nedavno saopštio da neće platiti preostali iznos dok bivši vlasnik, Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC) ne odustane od brojnih tužbi, odnosno dok imovina bude bez tereta.

Iz CEAC-a su uzvratili da od tužbi protiv KAP-a i države neće odustati jer smatraju da su stečajem i prodajom imovine oštećeni.

Unipromu krajem naredne sedmice ističe rok za plaćanje preostalih 24 miliona eura za kupovinu imovine KAP-a, koju je preuzeo u julu prošle godine, a u septembru je uplatio svega četiri miliona.

Rusi procjenjuju da je Unipom proteklih sedam mjeseci mogao zaraditi oko 20 miliona USD i da bi mogao sa profitom napustiti KAP ne plaćajući pri tome preostale obaveze.

O poslovanju KAP-a se podaci ne saopštavaju zvanično, niti objavljuju. Pojedini domaći analitičari bili su umjereni u procjenama navodeći da Uniprom tokom proteklih nešto više od pola godine nije mogao zaraditi više od oko četiri miliona EUR, koliko je uplatio za socijalni program radnika krajem septembra.

Ukrajinska firma PJSC Ukrgrafit počela je nedavno remont ćelija serije B u Elektrolizi Kombinata aluminijuma i taj posao bi, prema planovima Uniproma, trebalo da bude završen do kraja ljeta za sve 264 ćelije u ovoj seriji Elektrolize. Ulaganje je vrijedno deset miliona.

(foto cdm)

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button