Ivan Vukčević predsjednik Zanatske komore

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović predsjedavao je danas Izbornom Skupštinom JU Zanatska komora na kojoj je imenovano novo rukovodstvo. Za novog predsjednika imenovan je Ivan Vukčević, a za potpredsjednike Obrad Kovačević Petar Martinović.

Članovi komore izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost podrškom koju su dobili od Ministarstva ekonomskog razvoja i Vlade, i kazali da je ovo veliki iskorak ka unapređenju zanatske djelatnosti u Crnoj Gori, te da će zajedničkim zalaganjima komore i Vlade ova djelatnost napokon dobiti mjesto kakvo zaslužuje.

Milatović je izrazio želju da će novo rukovodstvo dati impuls unapređenju razvoja zanatstva u Crnoj Gori pogotovo imajući u vidu brojne naslijeđene probleme.

“Na ovaj način zanatlije će se bolje organizovati kako bi omogućili sinergijsko djelovanje komore i Vlade, i u narednom periodu zajednički raditi na unapređenju zakonskog okvira i proširiti  raspoloživu podršku”,  kazao je Milatović.

On je podsjetio da Ministarstvo ekonomskog razvoja kontinuirano sprovodi aktivnosti na unapređenju konkurentnosti crnogorske ekonomije, gdje je između ostalog prepoznat značaj zanatstva kao jedne od osnovnih pokretačkih snaga privrednog razvoja, kao što je to slučaj u većini razvijenih zemalja.

“Sastavni dio sveobuhvatnih reformi ekonomskog i društvenog ambijenta su i reforme koje se tiču preduzetništva, a samim tim i zanatstva, kao svojevrsne preduzetničke profesije. Imajući u vidu da je preduzetnička energija specifičan i izuzetno rijedak resurs u svakom društvu, potrebno je da vodimo ekonomsku politiku koja će, u tom smislu, kontinuirano podsticati činioce ekonomskog sistema da otkrivaju i iskoriste prilike tržišta”, naglasio je Milatović.

On se osvrnuo i na činjenicu da je u prethodnom periodu zanatsku djelatnost karakterisala stagnacija u odnosu na značaj koji treba da ima u ekonomiji Crne Gore, kao i da mnogi zanati već duži period imaju trend nestajanja, odnosno gašenja, posebno kada su u pitanju stari zanati.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com