IVANOVIĆ: Pozitivan bilans CEDIS-a trenutno oko tri miliona eura, vrijednost kompanije biće uvećana za oko 100 miliona - Volim Podgoricu

IVANOVIĆ: Pozitivan bilans CEDIS-a trenutno oko tri miliona eura, vrijednost kompanije biće uvećana za oko 100 miliona

Vladimir Ivanović, vršilac dužnosti direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) kazao je da ta kompanija u ovom trenutku ima pozitivan bilans od oko tri miliona, kad je u pitanju poslovanje u 2023. godini.

“Kažem ‘u ovom momentu’ jer smo ove godine radili procjenu imovine u vlasništvu CEDIS-a, koja će biti značajno uvećana i taj faktor može uticati na ovaj rezultat”, rekao je Ivanović u Bojama jutra na TV Vijesti.

“Biće uvećana vrijednost CEDIS-a za 25 do 30 odsto, otprilike nekih 100 miliona”, istakao je.

Ivanović je pojasnio da se duplo negativno mišljenje Državne revizorske institucije (DRI) odnosi na dvije stavke

“Prva je 11 miliona eura je bila 2016. imovina koja je prenešena kao osnivački kapital od strane Elektroprivede CEDIS-u. Tu je problem da ne postoji porijeklo te imovine, radi se o našim trafostanicama, radi se o nečemu što mi održavamo, plaćamo svake godine uredno naše obaveze, izmirujemo troškove prema državi i nadležnim kompanijiama…”, kazao je Ivanović.

Ukazuje da je “od 2016. to stanje tako” i da je “vrlo interesantno” da je DRI sad dao negativno mišljenje, a dosad je bilo uslovno.

Kaže da se druga stavka odnosi na stope odloženih poreza.

“Stavka je uvedena 2022. i oni smatraju da je to uvedeno tada više zbog kompanija koje su strane i koje će na našem tržištu egzistirati. Što se tog dijela tiče, to je u domenu nekih kalkulacija za, u perspektivi ako dođe do nekog otuđenja imovine naše firme ili dođe do gađenja forme, što je u domenu nemogućeg, ili ‘što bi bilo kad bi bilo'”, kaže Ivanović.

Ukazuje i da je Poreska inspekcija četiri mjeseca ispitivala poslovanje CEDIS-a i da nije našla nijednu zamjerku.

“Naravno, očekujem i od SDT-a da ispita sve do kraja, dostavićemo sve što traže od nas”, dodaje Ivanović.

Ističe i da CEDIS nema dugovanja ni prema državi ni prema dobavljačima.

Ivanović navodi da je evidentirano oko 435.000 korisnika, a među njima je 80.000 korisnika koji su eventirani kao nelegalni potrošači.

“Uz njih imamo i kategoriju potrošača koji naprave objekat nelegalno i sami se priključe na mrežu neovlašćeno, njih je trenutno oko 6.300”, ističe v.d. direktor CEDIS-a.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com