Iz Crkvene opštine tvrde da su “patriotsko komitske snage” vrijeđale Amfilohija i psovali pred Hramom u Baru

Grupa građana, koji se predstavljaju kao crnogorske patriote, koja protestuje posljednjih nedjelja, sinoć je na izuzetno nepristojan način, koji ne priliči nikome, a osobito ne Crnogorcima, skandirala prolazeći pored hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, vrijeđajući blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i uzvikujući i druge neprimjerene uvrede, tvrde iz Pravoslavne crkvene opštine Bar.

“Čini nam se prosto nevjerovatnim da neko ima potrebu da se tako ponaša pred bogomoljom, bez obzira koje je vjere i nacije. Još nevjerovatnije je da neko dođe iz drugog grada u Bar i psuje pred svetinjom koju poštuje i posjećuje ogromna većina pravoslavnih vjernika grada Bara, ali i Barani drugih vjeroispovijesti”, ističe se u saopštenju.

Iz Pravoslavne crkvene opštine Bar dodaju da, ne sporeći pravo nijednom građaninu da slobodno izražava svoja opredjeljenja, ne misle da je dobar put za očuvanje građanskog jedinstva i napretka Crne Gore, da iko ikoga grubo vrijeđa nesumnjivo šireći time vjersku i nacionalnu netrpeljivost.

“Pozivamo sve relevantne društvene činioce: od lokalne samouprave, preko policije do političkih partija da preduzmu aktivnosti i radnje iz svoje nadležnosti da se ovakve stvari ne bi ponavljale, s obzirom da izazivaju ozbiljno uznemirenje i provociraju moguće neželjene reakcije. Molimo se Bogu da sve građane Crne Gore prosvijetli svojom ljubavlju ne bi li naučili da prihvataju međusobne razlike i žive u miru, baš onako kako su to Barani činili vjekovima”, zaključuje se u saopštenju Pravoslavne crkvene opštine Bar..

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button