JOANIKIJE: Očekujemo da nova vlast donese Zakon koji će ispoštovati Ustav, prava svih vjernika, i obezbijediti ravnopravnost

 Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je u intervjuu za Televiziju Hram da od nove vlasti u Crnoj Gori očekuje da povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti i predložio da nacrt novog zakona urade pravnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Od nove vlasti očekujemo da aktuelni Zakon o slobodi vjeroispovijesti povuče i da donese jedan savremen zakon koji će ispoštovati Ustav Crne Gore, ispoštovati vjerske slobode i prava svih vjernika, da će obezbijediti ravnopravnost među svim vjerama. S obzirom koliko je SPC radila na toj temi i koliko smo naučnih skupova održali, imamo naših pravnika koji bi mogli da predlože nacrt tog zakona”, rekao je Joanikije, prenosi Pobjeda.

U pitanju je, kako podsjeća list, novi zahtjev SPC parlamentarnoj većini, budući da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zatražio izgradnju kapele na Lovćenu kao i gradnju crkve na Cetinju.

Joanikije je kazao da će taj zakon biti usaglašen ne samo sa Ustavom Crne Gore, nego i drugim međunarodnim pravnim aktima koji regulišu tu materiju.

Pravo predlaganja zakona ima i šest hiljada birača, preko poslanika koga ovlaste.

Joanikije je kazao da je siguran da će nova vlast imati dobru volju da se povede jedan konstruktivan dijalog i da se donese novi zakon.

“Mi samo očekujemo da će Crkva, kao i sve druge vjere u Crnoj Gori, dobiti onaj status koji zaslužuje. Što se nas tiče, to je samo ono što je dobila Rimokatolička crkva ugovorom između Crne Gore i Svete Stolice, taj obim prava koji je Rimokatoličkoj crkvi u Crnoj Gori obezbijeđen tim ugovorom. Ja sam zadovoljan ako i mi budemo imali isti obim prava, iako smo većinska vjera”, rekao je Joanikije.

loading...

2 komentara

  1. Intimately, the post is actually the freshest on that laudable topic. I match in with your conclusions and also definitely will thirstily look forward to your approaching updates. Just saying thanks can not simply be adequate, for the outstanding lucidity in your writing. I can immediately grab your rss feed to stay informed of any kind of updates. Solid work and much success in your business enterprize!

  2. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com