JOANIKIJE: Očekujemo da nova vlast donese Zakon koji će ispoštovati Ustav, prava svih vjernika, i obezbijediti ravnopravnost

 Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je u intervjuu za Televiziju Hram da od nove vlasti u Crnoj Gori očekuje da povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti i predložio da nacrt novog zakona urade pravnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Od nove vlasti očekujemo da aktuelni Zakon o slobodi vjeroispovijesti povuče i da donese jedan savremen zakon koji će ispoštovati Ustav Crne Gore, ispoštovati vjerske slobode i prava svih vjernika, da će obezbijediti ravnopravnost među svim vjerama. S obzirom koliko je SPC radila na toj temi i koliko smo naučnih skupova održali, imamo naših pravnika koji bi mogli da predlože nacrt tog zakona”, rekao je Joanikije, prenosi Pobjeda.

U pitanju je, kako podsjeća list, novi zahtjev SPC parlamentarnoj većini, budući da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zatražio izgradnju kapele na Lovćenu kao i gradnju crkve na Cetinju.

Joanikije je kazao da će taj zakon biti usaglašen ne samo sa Ustavom Crne Gore, nego i drugim međunarodnim pravnim aktima koji regulišu tu materiju.

Pravo predlaganja zakona ima i šest hiljada birača, preko poslanika koga ovlaste.

Joanikije je kazao da je siguran da će nova vlast imati dobru volju da se povede jedan konstruktivan dijalog i da se donese novi zakon.

“Mi samo očekujemo da će Crkva, kao i sve druge vjere u Crnoj Gori, dobiti onaj status koji zaslužuje. Što se nas tiče, to je samo ono što je dobila Rimokatolička crkva ugovorom između Crne Gore i Svete Stolice, taj obim prava koji je Rimokatoličkoj crkvi u Crnoj Gori obezbijeđen tim ugovorom. Ja sam zadovoljan ako i mi budemo imali isti obim prava, iako smo većinska vjera”, rekao je Joanikije.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button