JOANIKIJE: Usvojen tekst Temeljnog ugovora koji je Amfilohije dostavio vladi

Odnos između crkve i države je potrebno urediti naročito kada imamo u vidu da su crkva i država odvojene kako ne bi bile dva entiteta koja nemaju nikakav međusobni dodir a obje se bave istim narodom, kazao je u intervjuu za Televiziju Crne Gore mitropolit crnogorsko-promorski Joankije. On je kazao da je usvojen tekst Temeljnog ugovora koji je pokojni mitropolit Amfilofije dostavio vladi 2012. godine.

“Crkvu ne konstituiše Temeljni ugovor ili bilo koji zakon ovog svijeta već Isus Hrist ali u ovom svijetu je dobro da se urede odnosi između crkve i države naročito kada imamo u vidu da su crkva i država odvojene kako ne bi bile dva entiteta koja nemaju nikakav međusobni dodir a obje se bave istim narodom”, kazao je mitropolit Joanikije.

On je dodao da je uvijek smatrao da te odnose treba urediti na principu međusobnog uvažavanja, ravnopravnosti i saradnje.

Kako je čin potpisivanja Temeljnog ugovora izazvao brojne reakcije mitropolit je kazao da nijedan ugovor u Crnoj Gori nije bio toliko pod lupom javnosti poput Temeljnog govora države Crne Gore i SPC.

“Nacrt ugovora je crkva dostavila 2012. ali Vlada tada nije odgovarala. Vlada Zdravka Krivokapića je počela da se bavi tim tekstom i usvojila ga je na Vladi i objavila i on je bio dostupan javnosti. To je isti tekst iz 2012. koji je pokojni mitropolit Amfilohije dostavio Vladi Crne Gore”, kazao je Joanikije.

On je dodao da je vlada Zdravka Krivokapića usvojila tekst Temljnog ugovora a vlada Dritana Abazovića tražila da se pravni timovi sastanu zbog primedbi.

“Usvojene su neke primjedbe jer mora biti dogovora dvije strane. Na nivou stručnjaka bilo je više sastanaka i postignut je dogovor. Usvojili smo nekoliko pimjedbi koje su bile u pravcu usaglašavanja sa Ustavom i ostalim zakonima Crne Gore. S obzirom na to koji su sve pravni eksperti radili na ugovoru smatram da poslije ovog dogovora  tekst nije trebalo više mijenjati”, kazao je Joanikije.

Mitropolit je komentarišući primjedbe Crnogorske akademije nauka i umjetnosti kaoa da se oni nijesu oglašavali povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Oni se nijesu oglašavali kada je vlast sa zlom namjerom bila pripremila sve da na taj način oduzme sve svetinje Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ostalim eparhijama srpske crkve u Crnoj Gori. Kako se tada nije oglasila?”, kazao je Joanikije.

(Rtcg)

loading...

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com