Katalonija ponovo inicira referendum o nezavisnosti, Španija odbija - Volim Podgoricu

Katalonija ponovo inicira referendum o nezavisnosti, Španija odbija

Katalonska vlada iznijela je konkretan predlog za novi referendum o nezavisnosti od Španije, na šta je centralna vlada u Madridu odmah reagovala negativno.

“Glasanje je moguće, samo je pitanje političke volje”, rekao je regionalni predsjednik Pere Aragones u utorak u Barseloni.

Biračima bi bilo postavljeno jasno pitanje “Da li želite da Katalonija postane nezavisna država?” na koje se moglo odgovoriti samo sa “da” ili “ne”, rekao je on.

Aragones je rekao da bi takav referendum mogao da se održi na osnovu člana 92 ustava, koji omogućava da se na referendumu glasa o „političkim odlukama od posebnog značaja”.

Referendum raspisuje kralj Filip na predlog španskog premijera, nakon prethodnog odobrenja parlamenta.

Ali predlog su odmah odbili članovi centralne vlade u Madridu.

Ministar pravde Feliks Bolanjos rekao je da je “apsolutno protiv toga”.

Portparolka vlade Pilar Alegrija je sugerisala da predlog Aragonesa predstavlja politički pritisak uoči katalonskih parlamentarnih izbora 12. maja.

Katalonija je priznata kao nacija u svom Autonomnom statutu, i zaštićena je Ustavom Španije, koji joj priznaje i jemči pravo na autonomiju. Katalonija je od 2017. predmetom ustavnog spora, s obzirom na da je tamošnja vlada, kojom dominiraju separatisti, proglasila nezavisnu Kataolonsku Republiku čiju nezavisnot trenutno nije priznala nijedna druga nezavisna država, a španske vlasti reagovale privremenom suspenzijom autonomije i zakazivanjem novih izbora za pokrajinski parlament.

U Kataloniji živi oko 7 miliona stanovnika a glavni grad je Barselona.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com