KONKURS ZA NAJLJEPŠE PG BALKONE I BAŠTE: Marija je na Zabjelu napravila čudesni svijet na nekoliko kvadrata (FOTO) - Volim Podgoricu

KONKURS ZA NAJLJEPŠE PG BALKONE I BAŠTE: Marija je na Zabjelu napravila čudesni svijet na nekoliko kvadrata (FOTO)

Večeras u ponoć završava se ovogodišnji “korona” konkurs za najlješe podgoričke balkone i bašte, a žiri očekuje izuzetno težak zadatak! Ove godine, bili smo čak u dilemi da li da konkurs realizujemo zbog epidemije koronavirua, a ispostavilo se da smo dobili prijava više nego ikada! I to kakvih!

Večeras je fotografije svojg balkona poslala i Marija Popadić, iz Jerevanske ulice, a poslala nam je predivno pismo u kojem objašnjava šta za nju znači baštovansto.

Pismo prenosimo u cjelosti, a već od sutra bacamo se na posao – sve prijave ćemo pažljivo ponovo pregledati, i odabrati najbolje. Žiri čine predstavnici Turističke organizacije Podgorice, Prvog nezavisnog portala glavnog grada “Volim Podgoricu” i jedan stručni član žirija.

Pročitajte Marijino pismo i u galeriji pogledajte kako je naša sugrađanka od nekoliko kvadrata svog balkona napravila pravi mali čudesni svijet.

“Zovem se Marija Popadić, imam 48 godina. Po zanimanju sam učiteljica.
Na Zabjelu stanujem cijelog života, a od prije dvije godine u Jerevanskoj ulici 24/6.
Ranije nisam imala uslove za uzgoj cvijeća jer nismo imali ni dvorište, ni terasu. Balkon je moja omiljena prostorija, u kojoj provodim najveći dio vremena. Orjentisan je prema sjevernoj strani, pa sam uzgoj biljaka podredila tome! Drugi uslov koji sam morala da ispunim je bezbjednost djece, pa sam kaktuse postavila na središnju platformu (da se djeca ne bi naginjala sa balkona). Na gornju platformu postavljam cvijeće, kad ne duva vjetar, da ne bi saksije odletjele i ugrozile nekog od komšija. Na donjoj platformi su neki moji cvjetni aranžmani ili rasadi.
Uprkos velikoj angažovanosti u radu sa djecom, u toku online nastave, cvijeće je ono što me okupiralo i rasterećivalo u teškim danima izolacije. Moji roditelji su boravili u Barseloni, pa su i mnogi moji “radovi” nastali zbog brige hoće li sletjeti zdravi i hoće li ih država ili avio kompanija primiti uopšte!?
Nisam od onih koji vrijeme provode uz telefon, kompjuter ili televizor. Moj izbor je cvijeće!!!
Sve moje misli i slobodno vrijeme sam posvetila uzgoju cvijeća i uređivanju balkona.
Nikad nisam pošla u prodavnicu a da nisam donijela neki pelcer, sjeme, cvijet ili saksiju.
Cvijeće sortiram prema vrsti ili po boji. Begonije se žele družiti sa ostalim begonijama, ali i sa gloksinijom ili kalnhojama, ako su iste boje. Često saksije premještam i preuređujem, pravim razne stilske kombinacije. Biljke zalijevam odstajalom vodom, a prihranjujem ih ljuskama od jaja ili miksovanim korama od banana. Vodim računa da biljke koje unesem nemaju neke parazite i štetočine, kako bi sačuvala zdravlje biljki – domaćina. Nisam prebrojala koliko vrsta imam, jer bi to bio zaista težak posao. Takođe se ne može slikama predstaviti cijelokupan cvjetni raj, zato Vam šaljem kolaže mojih rukotvorina i poneke gif-ove!

2 komentara

  1. Ovo je pravi mali raj.Ova zena zasluzuje zbog svega sto nesebicno daje,radi I na jedan kreativan nacin podstice I djecu I ostale da bude pobjednik.Oni koji je znaju znaju da je ona za sve nas pobjednik.Ziri da bude realan I donese najbolji odluku.Srecno Marija❤️?

    1. Hvala Vam, Sanela, na lijepim riječima!?
      Od Kalije, do Agrarije, svi znaju za kreacije učiteljice Marije!?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com