MILATOVIĆ: Crna Gora u prethodne tri godine ostvarila odlične ekonomske rezultate - Volim Podgoricu

MILATOVIĆ: Crna Gora u prethodne tri godine ostvarila odlične ekonomske rezultate

Saradnja, partnerstvo i uzajamna podrška unutar Konstituence osnov su za strateško djelovanje u pravcu dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja pojedinačnih zemalja i snaženja otpornosti globalne ekonomije, poručeno je sa godišnjeg sastanka Belgijsko-holandske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji se 25. i 26. maja održava u Tivtu, a čiji su domaćini Ministarstvo finansija i Centralna banka Crne Gore(CBCG).

Ovaj važan događaj, saopšteno je iz CBCG, koji je okupio najviše predstavnike fiskalne i monetarne vlasti 16 zemalja članica Konstituence zvanično su otvorili predsjednik Crne Gore mr Jakov Milatović i odlazeći premijer Dritan Abazović, dok su uvodna obraćanja imali izvršni direktor MMF-a Paul Hilbers, izvršni direktor Svjetske banke Koen Davidse, ministar finansija Aleksandar Damjanović i guverner Centralne banke Radoje Žugić.

„Crna Gora, u prethodne tri godine, nakon političkih promjena, ostvarila je odlične ekonomske rezultate. Bilježi potpuni oporavak ekonomske aktivnosti, narušene kovid krizom, što potvrđuju smanjenje državnog duga u odnosu na BDP, kao i najniža stopa nezaposlenosti od obnove nezavisnosti“, kazao je Milatović na otvaranju skupa.

Predsjednik je dodao i da su značajno povećanje minimalne i prosječne zarade, “smanjenje nejednakosti i siromaštva u društvu”, te da su brojne strukturne reforme koje su sprovedene, kao je istakao, “dobar temelj za održiviji model ekonomskog razvoja, koji bi u narednom periodu morao da donese još brži rast životnog standarda građana”.

“Svjedoci smo da su krize u svjetskoj ekonomiji česte, ali i prebrodive. Stoga neizmjerno vjerujem u mogućnost međusobnog povezivanja, kako u cilju bržeg ekonomskog razvoja pojedinačnih zemalja, tako i globalne stabilnosti. Na temelju zajedničkih inicijativa, reformatorskom talasu i sinergiji, vjerujem da ćemo uskoro okrenuti novu, svjetliju stranicu crnogorske, ali i ekonomija svih naših zemalja”, poručio je odlazeći premijer Abazović.

U svom uvodnom obraćanju, ministar Damjanović je iskazao uvjerenje da je „najrelevantniji skup iz oblasti finansija, čiji smo ponosni domaćini, prilika da, kako međusobno, na nivou država članica Konstituence, tako i jačanjem partnerstva sa krovnim međunarodnim finansijskim institucijama kao što su Svjetska banka i MMF trasiramo put ka sigurnom privrednom rastu i razvoju i stabilnim javnim finansijama.”

Guverner Žugić je istakao da je ovaj skup rezultat “odlične saradnje” koju CBCG ima sa MMF-om i Svjetskom bankom, kao i centralnim bankama zemalja članica Konstituence.

„Pokazatelji poslovanja banaka i ocjene međunarodnih institucija potvrđuju da je bankarski sektor najzdraviji segment crnogorske ekonomije, te kao takav daje značajan doprinos finansijskoj stabilnosti zemlje“, kazao je Žugić.

Izvršni direktori Hilbers i Davidse istakli su da su ovakvi sastanci odlična prilika da predstavnici MMF-a i Svjetske banke razgovaraju sa zemljama članicama Konstituence o ekonomskim izgledima i podršci regionu.

Iz CBCG navode da su se učesnicima skupa obratili Antonella Bassani, potpredsjednica Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju i Alfonso Garcia Mora, potpredsjednik Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u Svjetskoj banci, dok je Bo Li, zamjenik generalnog direktora MMF-a, imao izlaganje u video formatu.

U nastavku skupa, kako dodaju, biće održane dvije sesije na kojima će se diskutovati o ekonomskoj stabilnosti i o migracijama, dok će se na marginama sastanka održati više bilateralnih sastanaka.

Iz CBCG naovde da je događaju u Tivtu prisustvovalo više od 100 delegata iz 16 zemalja članica Konstituence (Jermenija, Bugarska, Belgija, Kipar, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Holandija, Rumunija, Andora i Crna Gora), među kojima su najviši zvaničnici MMF-a i Svjetske banke, kao i ministri finansija i guverneri centralnih banaka.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com