Mitrović na sastanku sa Veberom: Saradnju intenzivirati kroz posebni sporazum

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma,Ratko Mitrović, razgovarao je sa ambasadorom SR Njemačke u Crnoj Gori,  Robertom Veberom.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar za urbanizam i prostorno planiranje Aleksandar Ašanin i zamjenik ambasadora, Kristof Breunig, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ministar Mitrović je podvukao značaj saradnje sa Ambasadom  Njemačke i naglasio potrebu njenog intenziviranja, posebno u pogledu pronalaženja rješenja za opstanak ulcinjske Solane.

Ministar je saopštio da očekuje intenziviranje saradnje i podrške njemačkih stručnjaka i u oblasti energetske efikasnosti.  On je ambasadoru predočio ideje o organizovanju ekoloških akcija, kako bi se, kroz različite vrste poduhvata, radilo na tome da Crna Gora opravda epitet ekološke države.

Državni sekretar za urbanizam, Aleksandar Ašanin informisao je ambasadora da je jedan od prioriteta ministarstva izgradnja nacionalnog informacionog sistema o prostoru, što je neophodan preduslov za izradu kvalitetnijih prostornih planova i obaveza Crne Gore prema Evropskoj uniji u skladu sa Inspire direktivom.

Ašanin je naglasio da ministarstvu predstoji ozbiljan posao da, u saradnji sa javnim preduzećima, lokalnim samoupravama i stručnim institucijama, uspostavi bazu podataka koja će koristiti ne samo planerima, nego i drugim strukama i institucijama, i koja će kao centralizovan sistem pružati cjeloviteinformacije o prostoru.

“Za taj posao su neophodna posebna programerska znanja, pa bi pomoć njemačkih stručnjaka bila više nego dobrodošla”, rekao je Ašanin.

On je, takođe, napomenuo da je u oblasti prostornog planiranja Crnoj Gori potrebno usvajanje novih planerskih instrumenata.

“U tom smislu, razmjena iskustava sa relevantnim institucijama u Njemačkoj koje se bave prostornim planiranjem i urbanizmom za nas bi bila veoma korisna”, izjavio je Ašanin.

Ambasador Veber je povrdio da će Njemačka i ambasada ostati pouzdan partner ministarstva, posebno u pogledu podrške ispunjavanju mjera iz Poglavlja 27 kroz pitanja upravljanja otpadom i otpadnim vodama, ali i u oblasti energetske efikasnosti i prostornog planiranja.

Ambasador se saglasio sa predlogom da se inicira potpisivanje Zajedničkog sporazuma o saradnji između ministarstava ekologije Crne Gore i  Njemačke, zaključuju iz ministarstva.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button