NEMA KO DA POTPIŠE SVJEDOČANSTVA: Bez direktora trenutno 12 škola - Volim Podgoricu

NEMA KO DA POTPIŠE SVJEDOČANSTVA: Bez direktora trenutno 12 škola

Dok u većini crnogorskih škola đaci uveliko preuzimaju svjedočanstva, njihovi drugari iz 12 ustanova će na to pričekati dok Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) ne imenuje nove vršioce dužnosti, jer su prethodnima šestomjesečni mandati istekli i nijesu produženi.

Nove vršioce dužnosti direktora s nestrpljenjem očekuju i nastavnici, s obzirom na to da u nedostatku rukovodilaca, nastavnu godinu ne mogu privesti kraju – nema ko da sazove sjednice nastavničkih vijeća, na kojima se verifikuju ocjene, izostanci…, ali ni da potpiše svjedočanstva i druga akta od značaja za školu.

Za sazivanje sjednica i rukovođenjem radom nastavničkog vijeća nadležni su rukovodioci.

Kako ih u ovim školama nema, nastavnička vijeća tih ustanova ne mogu se odazvati ni pozivu MPNKS da predlože v.d. direktora.

 

Iz MPNKS „Vijestima“ su odgovorili da je takvih 12 škola.

„U Podgorici imamo dvije takve škole, u pitanju su OŠ ‘Šćepan Đukić’ (Lijeva Rijeka) i OŠ ‘Milan Vukotić’ (Golubovci)“, tvrde iz MPNKS.

Prema informacijama „Vijesti“, ni OŠ „Vladika Danilo“, takođe na području GO Golubovci, nema direktora i to od 3. juna.

Iz MPNKS obećavaju da će to biti riješeno „u najskorijem roku“.

„S obzirom na okolnosti, nastavnička vijeća će morati da sačekaju izbor vršilaca dužnosti direktora, budući da shodno članu 82, stav 1, tačka 5, Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, direktor rukovodi radom nastavničkog vijeća. Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta će se potruditi da izbor vršilaca dužnosti bude sproveden u najskorijem periodu kako bi obrazovni sistem nesmetano funkcionisao. Izborom novih vršilaca dužnosti, koji će na sebe preuzeti obaveze svojih prethodnika, MPNКS će se potruditi da dodjela svjedočanstava ne kasni u odnosu na druge škole“, obećavaju iz resora Vesne Bratić.

Kaluđerović: Uvod u blokadu

Viši pravni savjetnik u Centru za građansko obrazvanje Snežana Kaluđerović ističe da Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju jasno propisuje nadležnosti direktora škole kao osobe koje planira, rukovodi i organizuje rad ustanove.

„U školi uvijek mora postojati koja koje rukovodi, bilo da je to direktor u mandatu ili v.d. stanju ili zaposleni u ustanovi koga odredi direktor, u slučaju njegove privremene spriječenosti za rad. Takođe, jasno je propisano da rukovodeću funkciju u ustanovi obavlja i vrši do izbora novog trenutni, odnosno posljednji, direktor bilo da mu je istekao mandat ili da mu je istekao status vršioca dužnosti, jer škola ne može funkcionisati bez rukovodioca“, objašnjava Kaluđerović.

Ističe i da „svako nasilno ‘upućivanje na odmor’ dosadašnjih direktora“, kojima je istekao mandat, a da novi rukovodioci nijesu postavljeni zbog roka i složenosti propisanih procedura, vodi blokadi obrazovnog sistema na štetu učenika, zaposlenih i roditelja.

„Međutim, mišljenja sam da tome nema mjesta ukoliko se budu poštovale odredbe Opšteg zakona o obrazovanju. Ako je intencija Ministarstva bila da novim zakonom izvrši novi izbor svih direktora onda je trebalo razmišljati o realnim prelaznim rokovima za takve smjene uz fokus na interes škole, a posebno u periodu završetka školske godine i obaveza koje ne može sprovoditi niko u školi osim direktora. Ukoliko se ne obezbijedi da svaka škola ima rukovodioca, zna se ko je odgovoran za to svojevrsno podrivanje vaspitnoobrazovnih ustanova. Treba ukazati i na to da novi zakon ima i neusaglašene odredbe u dijelu rokova za izbor školskih odbora i direktorka u ovom prvom periodu, što dodatno sve opterećuje i treba očekivati niz komplikacija“, zaključila je Kaluđerović.

Leković: Ne smije se zanemariti problem

U Nevladinom udruženju Prosvjetna zajednica Crne Gore podržavaju smjenu direktora koji rade više od zakonom dozvoljenog broja mandata, kao i onih kod kojih je inspekcija utvrdila zloupotrebe i neregularnosti u radu.

„No, ne vidimo potrebu i svrhu smjene svih direktora škola i to još istovremeno, na samom kraju nastavne godine. Moramo priznati da na svim rukovodećim pozicijama u zemlji imamo ljude koji su uglavnom postavljeni tu zbog partijskog zalaganja, ali imamo i onih drugih (doduše u manjini) koji imaju znanje, te su vrijedno i odgovorno rukovodili i nije korektno da se sada jednako tretiraju. Takođe smjena direktora i pomoćnika u svim crnogorskim školama odjednom i u periodu kad se završava nastavna godina, održavaju sjednice, potpisuju svjedočanstva, vrše upisi, polažu popravni ispiti… nikako nije poželjna“, kaže za „Vijesti“ Olivera Leković iz PZCG.

Prema njenim riječima, razrješenje oko 260 direktora škola i vrtića istovremeno i objavljivanje novih konkursa za ta upražnjena mjesta neminovno dovodi do haotičnog stanja, jer će se „teško moći kontrolisati regularnost i pravičnost pri zapošljavanju“.

„Zamislimo samo kad se objave (ako se objave) konkursi i uzmemo da će na svaki konkurs aplicirati u prosjeku samo troje kolega, koliku silnu dokumentaciju će komisije morati detaljno pregledati u kratkom periodu. Dodatan, ništa manji, problem je i vraćanje direktora u nastavu, jer će na taj način ostati bez posla. Kako im za tako kratko vrijeme obezbijediti norme? Hoće li dio normi preuzeti već zaposlenim nastavnicima ili će preuzeti radna mjesta kolegama koji godinama rade po ugovoru na određeno? Interesantno da se po ovom pitanju mnogo ne oglašava postojeća Unija direktora škola Crne Gore“, ističe Leković.

Ona je podsjetila i na to da su škole od MPNKS nedavno dobile dopisu u kojem se od nastavničkih vijeća traži da im dostave mišljenja o izboru v.d. direktora njihove ustanove, i to u roku od 15 dana.

„Zbunjujuće je to što konkurs nije objavljen, nemamo predložene kandidate i što pored postojećih v.d. direktora treba da predlažemo nove v.d. direktore. Posebno je nelogično kada znamo da su donošenjem Zakon o izmjenama i dopunama Opsteg zakona o obrazovanju, svi direktori po automatizmu postali v.d. do izbora novih, te su se tako stekli uslovi za raspisivanje konkursa za direktore škola i konstituisanje novih školskih odbora. Zašto Ministarstvo PNKS postupa mimo ovih zakona, ostaje nam da se pitamo“, naglašava Leković.

Smatra i da je jedan od specifičnih problema postojanje petnaestak škola koje trenutno uopšte nemaju direktora.

„…Nastavnici rade uobičajeno, ali ne postoji direktor koji bi sva ta dokumenta potpisao. Među dokumentima su i svjedočanstva učenika, te je svima jasno da problem ne smije biti zanemaren. Između ostalog, ne postoji ni direktor koji bi zakazao i održao nastavnička vijeća, organizovao popravne ispite, rasporedio nastavnicima starješinstva i časove…”, naglašava je Leković.

Podgorički Sindikat prosvjete: Neodrživa situacija

Iz podgoričkog Odbora Sindikata prosvjete Crne Gore kažu da su obaviješteni da ima ustanova gdje je direktorima ili vršiocima dužnosti mandat istekao, a da nijesu postavljeni novi.

„Niti je raspisan konkurs. Takođe, postoji i određen broj ustanova gdje vršioci dužnosti direktora uveliko troše mandat, a da nje ništa u vezi sa formiranjem novih školskih odbora i promjenom akata, kako bi se konkursi raspisali u skladu sa zakonom. Ovakva situacija je neodrživa i prosvjetni radnici su, prosto rečeno, u slobodnom padu“, kažu iz podgoričkog Odbora SPCG.

(Vijesti)

216 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com