NEMAM NAMJERU DA IZGUBIM ZEMLJU ZBOG IDIOTA: Razmjena uvreda Mađarske i Ukrajine - Volim Podgoricu

NEMAM NAMJERU DA IZGUBIM ZEMLJU ZBOG IDIOTA: Razmjena uvreda Mađarske i Ukrajine

Žestok sukob ukrajinskih i mađarskih zvaničnika.

Izbio je žestok diplomatski spor između Kijeva i Budimpešte tokom kog su visoki zvaničnici obje zemlje razmjenjivali uvrede i dovodili u pitanje mentalno stanje onih drugih.

Sve je “zakuvao” predsjednik mađarskog parlamenta Laslo Kover, koji je osudio stav ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog prema drugim narodima.

“Ne mogu da se sjetim nijednog lidera zemlje kojoj je potrebna pomoć da govori protiv bilo koga na način kao što je to učinio predsjednik Zelenski, ne samo protiv Mađarske, već čak i protiv njemačke kancelarke“, rekao je Kover tokom intervjua za lokalnu HirTV.

Agresivno zahtjevanje strane pomoći Zelenskog možda je posledica njegovih “ličnih mentalnih problema“, dodao je Kover.

“Treba prijetiti neprijateljima, a ne onima koje želite da kao prijatelje. Postoji neka vrsta ličnog mentalnog problema, i ne znam šta se može učiniti po tom pitanju“, rekao je on, a prenijela Raša tudej.

Ove izjave izazvale su diplomatski slom u Kijevu, pri čemu su zvaničnici ispalili niz uvreda na račun Mađarske u cjelini i Kovera lično. Zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Andrej Sibiga doveo je u pitanje Koverovo mentalno zdravlje.

“Poznaješ magarca po ušima, a budalu po brbljanju. Kratki um ima dug jezik“, napisao je Sibiga na Fejsbuku, kritikujući “neprihvatljive, zlobne opaske ’ispod prosječnih političara’ kao što je šef mađarskog parlamenta”.

Sličan odgovor dalo je i ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je od Kovera zahtjevalo da pokaže dokaze o sopstvenom mentalnom zdravlju.

“Dalja procjena Koverovih riječi direktno zavisi od procjene koja stoji u njegovom zdravstvenom kartonu”, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Zvaničnik je takođe optužio Mađarsku da “tvrdoglavo” nastavlja da “baca blato na Ukrajinu i briše ruske zločine”, dok je sugerisao da se zemlja “više puta” u istoriji našla na strani “zla”.

Kijev je više puta kritikovao Mađarsku zbog njenog uočenog nedostatka podrške u tekućem sukobu, kao i zbog nevoljnosti da prekine ekonomske veze sa Rusijom.

Zemlja je u velikoj meri zavisna od ruske nafte i gasa i premijer Viktor Orban uspio je da “izboksuje” da se naftni embargo EU ograniči na isporuke nafte pomorskim putem i izbacivanje patrijarha Kirila sa “crne liste” sankcionisanih pojedinaca. Ti ustupci koje je izdejstvovao žestoko su zaboljeli i Kijev i Brisel.

Tim Anderson, direktor Centra za kontrahegemonističke studije prenio je da je sam Orban na kritike koje mu je uputio Zelenski odgovorio: “Baš me briga za države i Ukrajinu. Ja sam Mađar po nacionalosti i ne želim da izgubim svoju zemlju zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope i sa kim, sa Rusijom”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com