NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Izbor preostalih sudija Ustavnog suda apsolutni prioritet za Crnu Goru

Evropski put i obaveze koje proističu iz pristupnih pregovora bili su u našem fokusu i tokom prethodne godine, koju su obilježili intenzivan politički život i promjene na nivou izvršne vlasti u Crnoj Gori, istakla je koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović na dvanaestom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije.

Tom prilikom Novaković – Đurović podsjetila je da su, i pored izazovnih okolnosti dinamičnog političkog života, od održavanja posljednjeg sastanka Odbora održani svi redovni godišnji sastanci sedam pododbora, kao i dva sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave (jedan redovni sastanak i jedan follow-up sastanak), pri čemu je, na nivou državne uprave, nastavljeno sprovođenje reformskih aktivnosti u svim poglavljima pravne tekovine.

Na današnjem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji se nakon dva sastanka održana virtuelnim putem zbog ukupnih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 ponovo održava uživo, razmotrene su aktivnosti i rezultati po svim oblastima koje obuhvataju 7 sektorskih pododbora i Posebnu radnu grupu za reformu javne uprave.

Sastanak su otvorili Vršilac dužnosti direktora za Zapadni Balkan gospođa Michela Matuella u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) i koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović.

Gospođa Matuela je podsjetila da sastanak Odbora predstavlja priliku da se sagleda razvoj događaja u Crnoj Gori i da se naglasi potreba da Crna Gora izgradi konsenzus o reformama vezanim za EU kako bi napredovala u procesu pristupanja EU na osnovu poboljšane metodologije proširenja.

“Matuela je naglasila da Crna Gora treba proaktivno da pojača i osnaži svoje reformske napore i izbjegne bilo kakve preokrete, posebno u osnovama. Za napredak u pristupanju EU, što predstavlja želju velike većine građana Crne Gore, svi politički akteri moraju podržati stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija, a najvažniji prioritet je Ustavni sud. Ustavni sud koji u potpunosti funkcioniše je ključan za osiguranje poštovanja osnovnih prava svih građana Crne Gore i očuvanje stabilnosti institucija”, navodi se u saopštenju.

Ministarka Novaković – Đurović je tokom sastanka Odbora, imajući u vidu široki društveni konsenzus po pitanju evropske integracije koji se ogleda u činjenici da oko 80 odsto građana Crne Gore podržava članstvo u Evropskoj uniji, kao i novi geopolitički kontekst nastao kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, koji dodatno naglašava važnost strateškog jedinstva EU i Zapadnog Balkana, prenijela odlučnost Crne Gore da iskoristi aktuelni momenat u cilju intenziviranja reformskih aktivnosti i ubrzanja pristupnih pregovora s EU.

Ipak, imajući u vidu kontekst Nove metodologije proširenja, u kojoj se ističe da ,,nijedno novo poglavlje neće biti zatvoreno dok se ne ispune privremena mjerila u poglavljima 23 i 24”, Vlada Crne Gore je u potpunosti svjesna činjenice da će upravo reforme u oblasti pravosuđa i vladavine prava odrediti dalju dinamiku integracionog procesa. Zbog toga pitanje izbora preostalih sudija Ustavnog suda predstavlja apsolutni prioritet za Crnu Goru, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano i stabilno funkcionisanje sistema vladavine prava, u kojem Ustavni sud zauzima centralno mjesto.

“Na liniji strateškog partnerstva i posvećenosti idejama na kojima je zasnovana EU, Crna Gora nastavlja da se u potpunosti usklađuje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom i međunarodnim restriktivnim mjerama, kroz odluke koje Vlada redovno donosi. Dodatno, tokom 2023. planirano je utvrđivanje novog Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, kojim će se unaprijediti sistem sprovođenja i koordinacije primjene restriktivnih mjera”, navela je Novaković Đurović.

U tom kontekstu, razmjena mišljenja i najboljih praksi tokom regionalne TAIEX radionice, održane u Skoplju prošle godine, od neprocjenjivog je značaja za Crnu Goru, zbog čega je ovom prilikom upućuna posebna zahvalnost Evropskoj komisiji.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com