NVO VOZOM KROZ CRNU GORU: Ministarstvo da ispita dva svoja službenika

Iz NVO Vozom kroz Crnu Goru kazali su nisu ni sumnjali da je Ministarstvo u saznanju za pomenuti vanredni događaj, jer se o istom otvoreno pričalo ne samo u krugovima željezničkih preduzeća već i šire. Oni navode da postoji i Prijava o vanrednom događaju koju je potpisao predsjednik Prvostepene komisije Marko Stanić, te da su mišljenja da je pomenuti incident zahtijevao istragu Drugostepene komisije koju sačinjavaju predstavnici Željezničke infrastrukture i ŽPCG-a koja nije obaviještena o incidentu do jučerašnjeg dana.

 

“Najveći broj željezničkih radnika nema povjerenje u dva službenika Ministarstva za kapitalne investicije koji su zaduženi za željeznički saobraćaj, Draganu Lukšić, V.D. Generalne direktorice Direktorata za željeznički saobraćaj i Veselina Mandića, glavnog inspektora za željeznički saobraćaj”, navodi se u saopštenju NVO Vozom kroz Crnu Goru.

“Samo je Bog spasio da se ne desi Bioče 2”

Oni Ističu da se radi o dugogodišnjim radnicima željezničkih preduzeća koji se svojim radom nisu isticali i jedina preporuka im je bio DPS.

“Naime, Dragana Lukšić je jedna od najodgovornijih radnika za gotovo totalno uništenje dizel-elektro lokomotive 661-315. U periodu kad je pomenuta lokomotiva stigla sa generalne opravke Lukšićka je bila pomoćnica izvršnog direktora ŽPCG-a za Vuču vozova i najodgovornije lice za vođenje računa o lokomotivama, kad je u pitanju menadžment. Na toj lokomotivi je danas milionska šteta a ukupno je pretrčala tek oko desetak hiljada kilometara”, dodaju u saopštenju.

Iz NVO tvrde da  lokomotiva 461-036, koja je bila na vozu koji je imao udes 13.novembra 2012, u tunelu kod Mojkovca, iako je imala štetu od stotinak hiljada eura koja je naplaćena od osiguravajućeg društva, je potpuno rasčerupana a da Dragana Lukšić prvo sa pozicije pomoćnice izvršnog direktora pa kasnije kao rukovodilac Vuče u Sektoru za međunarodni saobraćaj, nije ništa preduzela da je zaštiti i osposobi za saobraćaj.

 

“Od 2013. godine pa do prelaska u Ministarstvo za kapitalne investicije svakog mjeseca je kršila Kolektivni ugovor ŽPCG-a potpisujući dnevnice za službena putovanja nadzornicima lokomotiva koji nijesu mrdali iz Jedinice. Identičnu uslugu je činila i šefu Jedinice za Vuču, Bar”, ističu iz NVo.

Kad je u pitanju Vesko Mandić, dodaju,  kojeg bije glas boema još dok je bio radnik stanice Bijelo Polje i kasnije šef stanice Nikšić, značajno je istaći da su mu svi propusti tolerisani iz razloga jer je DPS imao odredjenu obavezu prema njemu, što mogu potvrditi njegovi Nikšićani.

Kako su rekli on je po dolasku na mjesto inspektora za željeznicu nastavio je sa starom praksom.

“Inspekcije je vršio selektivno i u dosta slučajeva je pravio trgovinu. Konkretno 2017/2018. godine kad je dobio nalog da ispita navode nezadovoljnih radnika iz ŽPCG-a isti se nagodio sa tada izvršnim direktorom Predragom Popovićem, da napravi nalaz koji je u prilogu menadžmenta a za uzvrat da mu zaposle dva prijatelja. Jednog na mjesto konduktera u Jedinici za prevoz putnika Bar, a drugog na mjesto pregledača u Jedinici Bijelo Polje. Prijatelj u Baru je zaposlen, dok drugi nije bio te sreće, jer je Popović u medjuvremenu smijenjen”, zaključuju u saopštenju.

Kako dodaju, s obzirom da u Ministarstvu postoji tim za korupciju, predlažu da se počne od ova dva pomenuta činovnika.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button