Održana “Skupština građana”, govorili o korupciji u zdravstvu i javnom sektoru - Volim Podgoricu

Održana “Skupština građana”, govorili o korupciji u zdravstvu i javnom sektoru

Skupština Crne Gore, u saradnji sa Evropskim parlamentom, organizovala je drugu “Skupštinu građana”, inovativni instrument za učešće građana u procesu odlučivanja i kreiranja politika. Tokom foruma održanog 24. i 25. septembra 2022. godine u Podgorici, građani su precizirali i formulisali stavove i preporuke na temu korupcije u zdravstvu i javnom sektoru, a govoreno je i o mogućim strategijama kojima bi ovu problematiku trebalo rješavati sistemski.

– Otvarajući forum u ime Skupštine Crne Gore, zamjenica generalnog sekretara Skupštine Milena Vuković-Sekulović istakla je da je “Skupština građana” jedinstveni projekat Skupštine Crne Gore koji predstavlja veliko dostignuće i uspjeh ne samo za parlament već i za državu. Vuković-Sekulović je naglasila da je “Skupština građana” iskorak koji je važno napraviti u cilju šireg uključivanja građana u političke procese, jačanja povjerenja u demokratske institucije i pružanja doprinosa razvoju građanskog aktivizma u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Grupa od 50 građana koja je učestvovala na prvoj “Skupštini građana”, i na drugom forumu razgovarala je o mjerama za borbu protiv korupcije u zdravstvu i javnom sektoru. Građani su u neposrednom razgovoru sa predstavnicima klubova poslanika Skupštine Crne Gore poslanicima Daliborkom PejovićDejanom ĐurovićemTamarom VujovićVladanom Raičevićem Boženom Jelušić razmotrili stepen realizacije prvobitnih preporuka, diskutovali o stavovima građana povodom date teme, kao i konkretnim predlozima za rješavanje ključnih pitanja za građane u oblasti zdravstva i javnog sektora.

“Nakon dva dana debate, učesnici “Skupštine građana” su usvojili preporuke kvalifikovanom većinom, koje će biti zvanično predstavljene poslanicima Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta tokom posebnog sastanka u Skupštini Crne Gore. Crna Gora je prva država van Evropske unije koja je na ovaj način neposredno uključila građane u svoj rad, a Skupština Crne Gore prvi parlament u kojem su realizaciju ovog inovativnog projekta podržale institucije Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

Druga “Skupština građana” održana je u saradnji i pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i uz podršku organizacija civilnog društva CEDEM i CDT.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com