Osnovana Evropska novinska agencija – ENR - Volim Podgoricu

Osnovana Evropska novinska agencija – ENR

Potpredsjednici Evropske komisije Margaritis Šinas i Vera Jurova danas su u Briselu zvanično otvorili zajedničku Evropsku novinsku agenciju (ENR)

Agencija je pokrenuta s ciljem podsticanja saradnje i razmjene iskustava između dopisnika agencija koje učestvuju u projektu, a počela je sa radom 1. jula. Dopisnicima će biti dostupna dva moderno uređena prostora u kojima će moći da rade, prenijela je Hina.

U projektu učestvuju agencije iz 11 država članica EU i pet iz zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata: AFP (Francuska), ANSA (Italija, AGERPRES (Rumunija), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), DPA (Njemačka), EFE (Španija), Evropa Press (Španija), FENA (Bosna i Hercegovina), HINA (Hrvatska), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija), TASR (Slovačka), PAP (Poljska) i Ukrinform (Ukraijna).

Cilj inicijative je da ojača informativne servise iz raznih zemalja u Evropi i da omogući agencijama da zajedno rade na prekograničnim pričama, kako bi sadržaj servisa nacionalnih novinskih agencija bio dostupniji široj evropskoj publici.

Projekat evropske redakcije (European Newsroom – ENR) trebalo bi da pomogne u vjerodostojnom izvještavanju o važnim evropskim temama i djelovanju evropskih institucija, kao i o njihovoj percepciji u državama članicama i šire.

Projekat finansira Evropska komisija sa 1,76 miliona eura za pokrivanje operativnih troškova do kraja 2023. godine. Potpredsjednica Komisije za vrijednosti Vera Jurova istakla je važnost tačnog, činjeničnog izvještavanja i istakla da bi upravo ovaj projekat trebalo tome da doprinese.

Projektom koordinira njemačka novinska agencija DPA, a u Upravnom odboru su predstavnici pet agencija koje čine jezgro ENR – DPA, AFP, Ansa, Agerpress i Hina.

ENR će dva puta sedmično objavljivati izbor od nekoliko izabranih vijesti koje je svaka agencija prethodno objavila. Svaka agencija pravi izbor na svom jeziku, a od toga se onda napravi selekcija vijesti koje se prevode na engleski, francuski i njemački.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com