PESKOV O NALOGU ZA PUTINOVO HAPŠENJE: Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda u Hagu - Volim Podgoricu

PESKOV O NALOGU ZA PUTINOVO HAPŠENJE: Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

Rusija ne priznaje Međunarodni krivični sud i njegovu nadležnost, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je istakao, dugi niz godina ni međunarodni pravosudni organi, čak ni oni koje Rusija priznaje, ni drugi članovi međunarodne zajednice nisu obratili pažnju na uništavanje civilne infrastrukture i ubistva civila od strane ukrajinskih neonacista u Donbasu.

Haški sud raspisao nalog za hapšenje Putina

Prethodno je pretpretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu izdalo naloge za „hapšenje” predsjednika Rusije Vladimira Putina i dječjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove.

Kako je objašnjeno, odluka je povezana sa navodnim „ilegalnim izvođenjem djece“ iz Ukrajine.

Ni Amerika ne priznaje nadležnost suda

Međunarodni krivični sud je osnovan Rimskim statutom koji je stupio na snagu 1. jula 2002. godine.

Međutim, nije Rusija jedina zemlja koja ne priznaje njegovu nadležnost – na spisku su i Kina, Indija, Izrael, Iran, Ukrajina, kao i čitav niz drugih zemalja uključujući i SAD.

Amerika je odbacila Rimski statut još za vrijeme administracije Džordža Buša mlađeg nazvavši taj sud „kršenjem nacionalnih interesa i suvereniteta država“.

Štaviše, SAD su čak sklopile sporazume sa nizom država koje su ih obavezale da ne izručuju američke državljane Međunarodnom haškom sudu i zaprijetile da će u suprotnom prekinuti bilo kakvu podršku i saradnju sa njima.

Inače, stručnjaci tvrde da bi ruski predsjednik mogao da bude uhapšen prilikom posjete jedne od 123 zemlje koje priznaju nadležnost suda.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com