Potražnja za ljetnim sezoncima već u toku: Zarada sobarica, konobara i kuvara ide i do 2.500 evra - Volim Podgoricu

Potražnja za ljetnim sezoncima već u toku: Zarada sobarica, konobara i kuvara ide i do 2.500 evra

Iako je tek polovina februara i do ljetnje sezone ima još dovoljno vremena, poslodavci u državama u našem okruženju već su počeli da se pripremaju i okupljaju radnike – jer imati dobrog i iskusnog radnika veoma je važno za posao pa poslodavci gledaju unaprijed.

Za sada su najtraženiji kadrovi u ugostiteljstvu i to na destinacijama gdje je tokom turističke sezone radnik više uvijek potreban Hrvatska, Crna Gora i Grčka, ali se traže i radnici drugih profila, prije svega, građevinske struke, trgovci, piše novosadski Dnevnik, prenosi Blic.

Uslovi koje poslodavci nude veoma su slični, pa su, gotovo bez razlike, radnicima tokom sezone obezbijeđeni smještaj i ishrana, ali i sve što je potrebno za legalan rad radnika koji su se iz Srbije – radna i boravišna dozvola. Zarade se razlikuju od vrste posla koji se radi, radnog vremena, zemlje u kojoj se radi...

Po riječima direktora jedne agencije za zapošljavanje, Petra Dragičevića, polako kreću ponude za popunu radnih mjesta tokom ljetnje sezone. Najviše ih je u ugostiteljstvu i to za rad u Hrvatskoj, potom slijede ponude za angažman u Crnoj Gori i Grčkoj, a u ovoj djelatnosti nudi se i posao u Njemačkoj.

Potražnja sezonske radne snage ove godine je započela nešto ranije nego što je to uobičajeno jer je katolički Uskrs već krajem marta i očekuje se da će na morskim destinacijama već tad biti gostiju. Naravno, najviše se traži kadar u ugostiteljstvu – kuvari/ce, pomoćni kuvari/ce, roštilj majstori, pica majstori, sobari/ce, konobari/ce”, kaže Dragičević.

Po njegovim riječima, uslovi za angažaman radnika iz Srbije u Hrvatskoj od prošle godine su jednostavniji i radne i boravišne dozvole lakše i brže se dobijaju pa, u prosjeku, sve bude gotovo za najduže 10 dana. Кada je riječ o zaradama za predstojeću ljetnju sezonu, naš sagovornik kaže da su nešto više nego lani.

Zarade su, u odnosu na prošlu ljetnju sezonu, povećane, pa u ovoj zemlji kuvari/ce mogu zaraditi od 2.000 do oko 2.200 evra, pa i do 2.500 evra, pica i roštilj majstori zarađuju oko 1.500 evra, pomoćni radnici u kuhinji od 1.000 do 1.300 evra, sobarice 1.200 evra, a zarada konobara zavisi od dogovora i kreće od 1.000 evra, plus bakšiš”, ističe Dragičević.

On ukazuje da su radnici u ugostiteljstvu potrebni i u Crnoj Gori i napominje da plate nešto manje nego u Hrvatskoj, a da su uslovi rada slični.

Sve se više traže radnici i u Grčkoj, u kojoj se, baš kao i u Hrvatskoj, od ove godine lakše dobijaju boravišne i radne dozvole za sezonski angažman. U Grčkoj se, mahom, traži osoblje za rad u luksuznim hotelima, na jugu ove zemlje – Atini, ostrvima… Plate i uslovi rada slični su kao u Hrvatskoj, a uz odgovarajuće kvalifikacije potrebno je i znanje jezika, među kojima se engleski podrazumijeva”, kaže Dragičević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com