Prijestonica i UBNOR sjutra organizuju polaganje vijenaca na Belvederu

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Milena Vujačić i predstavnici UBNORA Prijestonice Cetinje položiće vijenac na Belvederu povodom godišnjice stradanja na belvederskim demonstracijama 1936. godine.

Polaganje vijenca će se obaviti u nedjelju 26.juna 2022.godine, sa početkom u 09h, navodi se u saopštenju Prijestonice.

“Belvederske demonstracije 1936. godine organizovala je crnogorska opozicija predvođena predstavnicima CFS i KPJ, koje su usljed šestojanuarske diktature bile zabranjene. Skup je tadašnja vlast u više navrata zabranjivala, ali 26. juna 1936. godine velike kolone ljudi iz okolnih mjesta uputile su se ka Cetinju. Na Belvederu ih je dočekao blok jakih vojno- žandarmerijskih snaga. Nakon odustajanja demonstranata od daljeg prolaza prema Cetinju dolazi do incidenata, kada snage režima počinju da pucaju i lišavaju života 6 demonstranata”, zaključeno je u saopštenju.

 

loading...

1 komentar

  1. ne zaboravite ustaske zastave i simbole ,ipak su oni na strani partizana bili ,ali onoj strani kraj jama sa macolama u rukama ,NE POGANITE CASNE PARTIZANE,ONI NISU JELI CRNE COKOLADE I MAKARONE I CETVRTKOM I UTORKOM DOLAZILI DA SPIJAJU MASOVNO, BRACI TALIJANIMA.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com