PRIJETI LI NAM NOVO ZATVARANJE: Da li će kovid potvrde biti obavezne za SVE u javnoj upravi i je li to OBAVEZNA vakcinacija?

Sve više evropskih država, uprkos vakcinaciji najmanje polovine stanovništva, ponovo uvodi radikalnu mjeru totalnog lok dauna, a Austrija je prva država koja je uvela obaveznu vakcinaciju od 1. februara naredne godine.

I u drugim evropskim državama, iako vakcinacija protiv kovida još uvijek nije formalno obavezna, pritisak na nevakcinisane je ogroman, ograničeno im je kretanje, a u nekim državama, poput Italiije, vakcina je uslov da mogu na posao bilo gdje da rade, u državnom ili privatnom sektoru.

Crnogorska ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, najavila je da će od 1. decembra vjerovatno biti na snazi kovid potvrde, a da je moguće da će one biti obavezne za sve zaposlene u javnoj upravi – školstvo, zdravstvo, policija, vojska…

Ukoliko ovo stupi na snagu, to će izvjesno, značiti i pritisak na zaposlene da se vakcinišu jer će im biti gotovo neizvodljivo poštovati pravilo negativnog testa koji bi morali raditi svakih nekoliko dana.

Od danas ZABRANJENI koncerti, svadbe, ekskurzije, proslave; Od 1. decembra KOVID POTVRDA uslov za javni prevoz, teretane, tržne centre?

RAONIĆ UPOZORIO ZAPOSLENE U RTCG: Ukoliko se ne vakcinišu, neće moći na posao i rizikuju OTKAZ

Iako ova mjera još uvijek nije na snazi, a nije ni izvjesno da će biti, direktor RTCG Boris Raonić upozorio je sve zaposlene da se vakcinišu, ili im prijeti – otkaz.

Iako kovid potvrde podrazumijevaju i opciju negativnog testa na koronu, kao i opciju preležane zaraze, Raonić to ne ostavlja kao opciju za preko 700 zaposlenih u Javnom servisu.

Ukoliko kovid potvrde u Crnoj Gori budu obavezne za sve zaposlene u javnoj upravi, pitanje je i kako će premijer Zdravko Krivokapić dolaziti na posao.

Kako Premijer ne ispunjava uslov da je vakcinisan, ali ni onaj da je prošlo manje od 180 dana od dana prvog pozitivnog PCR testa (premijer je bolovao koronu prije više od godinu), moraće imati negativan PCR test na svaka 72 sata. To je, za sada, pravilo za kovid potvrde, ukoliko ne dođe do izmjena.

Naime, u evropskim državama sve češće se pominje i 2G pravilo u brojni objektima, što znači da pristup ovim prostorima imaju samo vakcinisane ili osobe koje su preležale virus. Negativan test uopšte nije opcija.

Austrija u lokdaunu

U Austriiji je na snazi je lokdaun, i stanovnici iz kuće mogu izaći samo do posla ili po namirnice, a otvorene su samo prehrambene prodavnice i apoteke.

U AUSTRIJI OD PONOĆI TOTALNI LOKDAUN: Sve zatvoreno osim prehrane i apoteka, ZABRANJUJE SE izlazak iz kuća

Građani su već počeli da dobijaju poruke sa zakazanim terminom vakcinacije, a u nacrtu zakona predviđeno je da osobe koje ne budu poštovale obavezu vakcinacije budu kažnjene sa do 3.600 evra za odbijanje prve doze i 1.450 za odbijanje treće doze.

Već duže vrijeme je u pojedinim djelovima Austrije, uključujući i Beč, važi “2G“ pravilo u kafićima, restoranima, sportskim dvoranama ili kod frizera, što znači da pristup ovim prostorima imaju samo vakcinisane ili osobe koje su preležale virus. Zbog toga policija vrši rigorozne kontrole, kojih nisu pošteđeni ni turisti.

NI NEGATIVAN TEST NEĆE POMAGATI? Evropske zemlje počele uvođenje kontroverznog 2G pravila, nevakcinisanima sve KRAĆI POVODAC

Italija – buster doza da zadrže posao 

Italija je poostrila mere protiv onih koji ne žele da se vakcinišu protiv kovida, pa su im ograničili pristup brojnim servisima, dok je vlada obavezala na vakcinaciju mnoge državne službenike.

Vladinom uredbom od 15. decembra oni koji nisu vakcinisani neće moći da uđu u bioskope, restorane, hotele i teretane, dok svako ko koristi javni prevoz mora od 6. decembra da bude vakcinisan ili da ima negativan PCR test, prenio je Rojters.

Mjere će potrajati najmanje do 15. januara.

Vlada je takođe proširila obaveznu vakcinaciju na kompletno školsko osoblje, policiju, vojsku, dok će zdravstveni radnici, za koje je vakcinacija već obavezna, morati da dobiju buster dozu ukoliko žele da zadrže posao.

Karantin u Slovačkoj

Slovačka vlada je donijela odluku o dvonedjeljnom karantinu zbog rekordnog porasta broja inficiranih korona virusa

Premijer Eduard Heger poručio je da će se mjere koje stupaju na snagu u petak odnositi na sve građane, i nevakcinisane i vakcinisane, prenosi AP.

Prema odluci vlade za vreme trajanja karantina, građani će moći da napuštaju svoje domove samo iz određenih razloga, a to uključuje kupovinu osnovnih namirnica, putovanje na posao i školu ili da se vakcinišu.

Nevakcinisani će morati da posjeduju negativan test da bi dolazili na posao ako ranije nisu preboljeli kovid-19.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je dnevni broj zaraženih u zemlji prvi put iznad 10.000, pošto je u utorak potvrđeno 10.315 pozitivnih slučajeva, čime je za više od 1.000 premašen prethodni rekordan broj zabilježen u petak.

EVROPA KLJUČA ZBOG ANTIKOVID MJERA: Bijesni građani protestuju na ulicama, sukobi sa policijom (FOTO/VIDEO)

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova izjavila je juče da ta zemlja gubi bitku protiv pandemije korona virusa i da je potrebno zaključavanje za sve.

N.R.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com