PROGNOSTIČARI O DOLAZEĆOJ ZIMI: Ljubiteljima snijega se ovo NEĆE DOPASTI

Sudeći po vremenksoj prognozi za Balkan, ljubitelji zime i sniježnih čarolija, ove godine će izgleda ostati uskraćeni za omiljenu zabavu, pošto nas prema predikcijama vodećih meteorologa sajta AccuWeather, čekaju temperature iznad normale za zimski period, oluje u nizovima praćene nevremenom i poplave.

Poznati meteo sajt objavio je vremensku prognozu za Evropu, stavljajući akcentat na anomalije u vremenskim prilikama, koje će zahvatiti i naš region.

Narednih par mjeseci pred nama mogu donijeti olujno vrijeme i – poplave.

Nadolazeća zima u južnom dijelu kontinenta u mnogome će podsjećati na prošlogodišnju zimu, naglašavaju meteorolozi. Predviđaju se oluje i jaki vetrovi širom Španije i južne Francuske i donijeće brojne promjene vremena.

“Neke od najjačih oluja najvjerovatnije će se dogoditi negde u južnoj Francuskoj, Španiji ili Portugalu ove zime”, upozorio je meteorolog Tajler Rojs

Predviđa se da će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske. Prema meteorologu Alanu Repertu, zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom.

“Čak bi i umjerene količine padavine mogle rezultiratovati brzim oticanjem i nabujalim rijekama koje bi dosegle tačku loma, što bi moglo uzrokovati značajne poplave”, upozoravaju meteorolozi.

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali temperature u djelovima Italije, Grčke i Balkana mogu se ponekad popeti i iznad normalnih, kaže Rojs.

Sajt piše i o zabrinutosti koja raste u Evropi zbog cijena energenata, prenosi Indeks.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com