Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da uspostavlja puno liturgijsko i kanonsko opštenje sa Makedonskom pravoslavnom crkvom – Ohridska Ahiepiskopija jer je prihvatila status najšire moguće autonomije dodijeljen 1959. godine, navodeći i da je dijalog o “eventualno konačnom statusu eparhija u Sjevernoj Makedoniji legitiman i realan”.

U saopšenju Sabora navedeno je da je to odlučio nakon što je primio “akt Svetog Arhijerejskog Sinoda ‘Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije’ kojim ista prihvata opštepriznati kanonski status, dodijeljen joj 1959. godine od strane Svetog arhijerejskog sabora SPC i izražava nadu da će SPC bratoljubivo rješavati i riješiti i pitanje njenog konačnog kanonskog statusa, čemu treba da uslijedi svepravoslavno saglasje i prihvatanje toga statusa”.

“Sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću Sabor pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodijeljen još 1959. godine”, navedeno je u saopštenju.

Kako je saopšeno, “pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje”.

“Vaspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uslovima važenja kanonskog poretka na čitavom području SPC dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhija u Sjevernoj Makedoniji nije samo moguć nego je i cjelishodan, legitiman i realan”, istakla je SPC.

Navedno je i da “u dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu SPC će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, mjerilima i normama, ne mareći za ‘realpolitičke’, ‘geopolitičke’, ‘crkvenopolitičke’ i druge slične datosti ili za jednostrane inicijative i ne podliježući ničijim uticajima ili pritiscima”.

“Sabor nema namjeru da poslije rješavanja statusa uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva riješi u neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomjesnim Pravoslavnim Crkvama”, poručio je Sabor SPC.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com