SAMO PITAM – JESMO LI SVI U CG ZAROBLJENI? Zašto je euro Vijetnamca veći od eura Srbina

Piše Vesna Radojević 

Crna Gora je, zbog odluke Instituta za javno zdravlje da drži zakatančenu granicu za građane Srbije, ostala bez, trenutno, jednog od najatraktivnijih sportskih događaja na planeti!

Ne zna se da li su direktor Intituta dr Boban Mugoša i prvi do njega dr Senad Begić pitali Vladu da li da puste u Crnu Goru Novaka Đokovića i ekipu koja organizuje “Adria Tour”, obzirom da je Srbija formalno ispunila uslove da njeni građani mogu preći crnogorsku granicu.

Ili je Vlada odlučila da ni po koju cijenu ne prođe prevara srpskih ljekara i političara da je broj zaraženih u toku 24 sata pao deset puta. Obrazloženje lijepe doktorke Darje Kisić da je razlog tome što sada testiraju jednom, umjesto dva puta, nije prošlo kod čuvara našeg zdravlja.

Hvala im! Neopisivo smo srećni što imamo mudru Vladu koja se ne da prevariti i koja, po svaku cijenu, čuva zdravlje svojih podanika.

Čak ni Hrvatima nije smetalo da im granicu pređe Novak Đoković sa kompletnom ekipom, uglavnom Srba, koja organizuje “Adria Tour”, koja je izuzetno velika i renomirana, jer “Adria Tour” poštuje sve svjetske standarde. Ne samo da im nije smetalo, suorganizator Novaku u Zadru je Hrvatski teniski savez.

To znači da će Zadar, i Hrvatska, tokom narednog vikenda biti na svjetskim naslovnicama, u udarnim vijestima svih svjetskih medija, da će za tih par dana svjetska teniska elita tamo trošiti neke pare, da će stotine njih, koje na društvenim mrežama prate stotine miliona fanova širom svijeta objaviti neke fotke iz Hrvatske, da će tagovati Zadar i poneki hotel, restoran. Da će, na kraju, za taj vikend u Zadar doći pasionirani ljubitelji tenisa, koji prate elitne mečeve, i koji uglavnom nisu sirotinja. Dio prihoda od prodaje ulaznica ide i za izgradnju Nacionalnog teniskog centra u Zagrebu. U Zadar stižu i Gibonni, Petar Grašo i gosti iznenađenja.

Ali Crnoj Gori takav spektakl zaiste ne treba! Hvala, Nole, ne treba!

Hrvatima nije smetalo ni što su brojni svjetski mediji osuli drvlje i kamenje na Novaka jer je organizovao turnir na kome uobičajenih mjera zaštite nema, a koji je pritom humanitarnog karaktera. Slike iz Beograda obilaze planetu, vrhunski teniseri, puno gledalaca, nasmijana lica.

Novak je htio da u Crnu Goru doveze čak i šljaku, tribine, i sve drugo što Crna Gora nema, a neophodno je da bi se ispoštovali svjetski standardi. Džaba ti je bilo, Nole. Ne treba nama tvoja šljaka. Nosi u Hrvatsku. Nosi u Bosnu i Republiku Srpsku, sram ih bilo što zbog glupog teniskog turnira puštaju toliko Srba u svoje državice i ugrožavaju zdravlje svojih građana!

Ni Institut, ni Vlada, kada su katančili granice, nisu pitali pitali desetine, i stotine hiljada onih koji žive od turizma i koji odlično znaju da su im Srbi, uz Ruse, još uvijek, nabrojniji gosti. Nije problem, dovedite nam Njemce, Holanđane, Britance, Amerikance, Afrikance, pa zatvorite granice Srbima i Rusima. Mi turiste koji svoje pare troše kod nas ne dijelimo po naciji, vjeri i boji kože.

Nama, običnim, malim, građanima, koji živimo od svojih deset prstiju, isti je euro iz Srbije, Holandije, Monaka, Namibije, Luksemburga, Madagaskara, Vijetnama. Bilo bi lijepo da nam premijer Duško Marković objasni po kakvoj računici je euro Vijetnamca vredniji od eura Srbina? Ne bježimo od preispitivanja vlastite inteligencije.

Tri bračna para koja su 1. juna ušla u Crnu Goru preko Debelog brijega, 36 putnika iz Budimpešte i 130 iz Memingena, vjerovatno nemaju dovoljno eura da nam spasu sezonu i obezbijede parče hljeba do sledećeg juna. Možda ćemo sa izborima u septembru biti bolje sreće.

Sigurno nisu iz Vlade i Instituta, kada su katančili granice, pitali ni Montenegroerlajnz, jer bi im gospodin Vlastimir Ristić mogao nacrtati koliko je nacionalni avioprevoznik samo do sada izgubio zbog blokade avio linije za Beograd. Nedavno je i javno poručio da je upravo ta linija uslov opstanka Montenegroerlajnza.

Isto bi im mogao nacrtati i direktor Aerodroma Crne Gore, gospodin Danilo Orlandić. To što je zaposlenima plata skresana za 30 odsto, najmanji je problem. Oni koji trenutno žive od NULA eura, reći da su im plate ionako bile prevelike.

Hotelijeri, ugostitelji, privatni izdavaoci smještaja, svi bi Vladi rado nacrtali koliko gube svakog dana jer ni Institut, ni Vlada Crne Gore, ne poštuju čak ni vlastite odluke.

Dok nama naša Vlada čuva mentalno i fizičko zdravlje, možda će Slovenija prihvatiti da umjesto Crne Gore primi Novaka i njegov “Adria Tour”. Ako to urade, sram ih bilo.

——————————————————————————————————————————

Veljela bih da mi Vlada Crne Gore odgovori da li smo svi u Crnoj Gori zarobljeni? Da li smo u kolektivnim zatvoru ili karantinu a da nam to niko nije zvanično saopštio? Ako je tako, onaj ko nas drži u karantinu, dužan je da nam obezbijedi makar spavanje i hranu o trošku države.

Pošto za crnogorsku Vladu Prvi nezavisni portal “Volim Podgoricu” ne postoji kada se dijeli “pomoć nezavisnim medijma” i podržava “medijski pluralizam”, razumijem da su loši sa ciframa. Pet miliona pregleda mjesečno i preko 430.000 čitalaca svakog mjeseca, za Vladu CG su NULA. 

Nakon ovog saopštenja izvršne vlasti, lakše mi je razumjeti kako u crnogorskoj Vladi sabiraju i oduzimaju benefite i štete od velike brige za zdravlje svojih podanika.

 

loading...

3 komentara

  1. Prosto nemogu da shvapim da ta vajna vlada udara samu sebe po glavi, u kom pravcu vode drzavu,Kad svi znamo da je jedina grana prihoda tutizam a njlhove odluke ga sakate

  2. jednog dana kada više ne bude u modi izvod iz matične knjige rodjenih,i sistem zavadi pa vladaj,crnogorci i srbi će opet biti ono što su uvek i bili,severni i juzni deo jednog korpusa,bratskog.ne mogu se vekovi uništiti za 25-30 godina mila djukanovića..pozdrav svim verama,plemenima,rodjacima i prijateljima u crnoj gori…za inat ovima što broje krvna zrnca…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button