Saša Čađenović pustio iz Spuža Kašćelanovog ortaka koji je učestvovao u ubistvu Jovana Vukotića - Volim Podgoricu

Saša Čađenović pustio iz Spuža Kašćelanovog ortaka koji je učestvovao u ubistvu Jovana Vukotića

Nikšićanin Zdravko Perunović u martu ove godine je išetao je iz spuškog zatvora, iako ga tužilaštvo sumnjiči da je član kriminalne grupe odgovorne za otmicu i ubistvo Nikole Stanišića. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) koje ga sumnjiči za teški zločin, juče nije tražilo da mu odrede pritvor, odgovorili su Vijestima.

Kako nezvanično saznajemo, tužilac Saša Čađenović je bio tužilac koji je Perunoviću omogućio da išeta iz UIKS-a. Iz SDT-a su najavili da će ipak “preduzeti sve mjere i radnje” kako bi obezbijedili njegovo prisustvo za nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Perunovića SDT tereti da je u zločinu učestvovao kao dio ekipe koju su navodno formirale vođe kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan (59) i Radoje Zvicer (40).

Prema spisima SDT-a, specijalni tužilac Saša Čađenović tereti Perunovića da je učestvovao u mučenju Stanišića, ali i uklanjao tragove zvjerskog ubistva.

Kada su u aprilu prošle godine hapšeni članovi tog klana, Perunović je bio u zatvoru zbog ranjavanja sugrađanina.

Upravo je Čađenović rukovodio Specijalnim državnim tužilaštvom kada je Perunović, 14. marta, izašao iz spuškog zatvora.

”U navedenom predmetu Specijalno državno tužilaštvo saslušalo je Z.P. i protiv istog je donijeta naredba o sprovođenju istrage zbog krivčinog djela stvaranje kriminalne organizacije i drugih krivičnih djela, a do sada u odnosu na ovo lice Specijalno državno tužilaštvo nije predložilo određivanje pritvora i u nastavku istrage Specijalno državno tužilaštvo će preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kada je u pitanju predlaganje mjera za obezbjeđivanje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka”, odgovorili su iz SDT-a.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija saopštili su Vijestima da je Perunoviću kazna istekla 14. marta i da su uradili jedino što je bilo moguće – pustili ga na slobodu.

”O tome su obaviješteni svi koji su trebali biti. Na kapiji UIKS-a preuzeli su ga pripadnici policije”, rečeno je iz te ustanove.

Sagovornik iz Uprave policije kazao je da su sa Perunovićem obavili informativni razgovor, kakav, po izlasku iz zatvora vode sa svim bezbjednosno interesantnim licima.

”S obzirom da ne postoji aktivna potjernica za Perunovićem, a ni SDT nije tražilo određivanje pritvora, nakon razgovora napustio je prostorije Uprave policije”, kazao je taj sagovornik.

Iz te bezbjednosne institucije to je i zvanično potvrđeno:

”Policijski službenici su 14. marta, nakon što je izašao iz UIKS-a, licu Z.P. uručili poziv da se u svojstvu građanina javi u službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica kako bi od njega bila prikupljena obavještenja na okolnosti njegove eventualne ugroženosti. Službenici Uprave policije ne tragaju za navedenim licem, te nije bilo razloga za bilo kakvo drugo postupanje policijskih službenika prema njemu”, piše u odgovorima iz UP.

Optužbe

Prema optužnici SDT-a pripadnici Kašćelanove kriminalne organizacije prvog dana avgusta 2020. godine oteli su Stanišiča, a zatim ga mučili kako bi im otkrio štekove oružja škaljarskog kriminalnog klana.

U noći između 2. i 3. avgusta pustili su ga da se pomoli, pa ispalili više projektila iz vatrenog oružja u njega.

Osim Perunovića, članstvo u Kašćelanovoj grupi, kako piše u optužnici, su prihvatili Zvicer, Milan Vujotić, Krsto Maroš, Vladimir Vučković, Miloš Radonjić, Zoran Kažić, Darko Prelević, Srđa Jurišević, Dragan Škuri Knežević, Milan Škuri Knežević, Aleksandar Dragićević i Radoje Žuti Živković.

U optužnici piše da su članovi grupe pratili žrtvu i osmatrali njegovu kuću – da je Živković obezbijedio najmanje dva pištolja kojima je Stanišić lišen života, a da su Kažić i Dragićević uz upotrebu elektronskih i optičkih uređaja vršili osmatranje kuće u kojoj je boravio oštećeni, prilaznih puteva ka kući i kretanja oštećenog…

Stoji i da je Zvicer “pomagao u izvršenju krivičnog djela na način što je odredio mjesto gdje će se ono izvršiti”…

U sudskim dokumentima piše da je 1. avgusta 2020. godine, slijedeći kriminalni plan, Kažić javio drugim pripadnicima kriminalne organizacije da je oštećeni krenuo iz kuće u kojoj je boravio, a da je Dragićević neposrednim izvršiocima krivičnih djela dojavio da se ovaj kreće putnim pravcem Kotor – Trojica – Vrmac…

Prema istim spisima Stanišića su na Vrmcu presreli Vučković, Jurišević i Radonjić, udarili ga šipkom u predjelu glave, oborili na zemlju, vezali konopom, pa potom ga ubacili u vozilo BMW i krenuli prema Njegušima…

”Za koje vrijeme su mučili oštećenog u cilju da od njega iznude saznanja o planovima suprotstavljene kriminalne organizacije i da pristupe kriptovanom mobilnom telefonu koji je imao sa sobom”, piše u spisima.

Navodi se da su po nalogu Kašćelana oštećenog umjesto na Njeguše odvezli do sela Mirac, i da su istog dana u večernjim satima počeli da ga muče.

Perunović uklanjao tragove

U Mirac su tvrdi SDT, stigli i Kašćelan i Perunović, nakon čega je nastavljena tortura nad Stanišićem.

Prema spisima skinuli su mu svu odjeću, a potom pod batinama od njega tražili da im otkrije za koga radi, gdje su štekovi i oružje škaljaraca.

”Da su u toku noći 2/3. 8. 2020. godine oštećenom kazali da će ga ubiti, te mu dozvolili da se pomoli i u trenutku dok se molio ispalili više projektila iz vatrenog oružja, lišavajući ga života”.

Kako se navodi u optužnici, Radonjić, Perunović i Vučković uklonili su tragove zločina, a posmrtne ostatke Stanišića odnijeli do kuće Krsta Maroša, koja se nalazi u rejonu Nacionalnog parka Lovćen i tu ih zakopali.

Prema tužilačkim spisima, likvidaciju Stanišića, za koju je optužen i Perunović, naredio je navodni vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan, koji je sumnjao da ga taj Podgoričanin prati.

Dokazi za taj zločin crnogorskim istražiteljima stigli su od kolega iz Europola – utvrđeno je da su članovi kavačkog kriminalnog klana preko kriptovane SKY ECC aplikacije dogovarali ubistvo Stanišića, ali i razmjenjivali snimke zvjerskog ubistva.

Zbog ubistva Stanišića iza rešetaka su samo Kašćelan, Vučković i Kažić. Ostali su u bjekstvu.

Specijalno državno tužilaštvo nije do juče predlagalo određivanje pritvora Perunoviću kojeg optužuju da je učestvovao u teškom ubistvu Stanišića, ali i da je uklanjao tragove nakon zločina…

I Božovića prvo pustili, pa tražili…

Perunović je bio iza spuških zidina kada je u aprilu 2021. godine po nalogu Čađenovića uhapšen dio osumnjičenih za otmicu i ubistvo Stanišića.

Nakon njegovog saslušanja Čađenović nije predložio da ga premjeste u Istražni zatvor, niti da mu odrede pritvor.

Isto je urađeno i 2017. godine u predmetu formiranom protiv Kašćelana i više navodnih članova tog klana – Čađenović nije tražio pritvor za jednog od organizatora Igora Božovića, koji je tada bio u zatvoru.

To nije učinjeno iako ga je optuživao da je sa Kašćelanom krajem 2010. godine organizovao trinaestočlanu kriminalnu grupu…

Božović je 4. avgusta 2017. godine napustio spuški zatvor u kojem je izdržavao petogodišnju kaznu zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Španiju.

Raspisivanje potjernice tražili su nakon što je ignorisao pozive Višeg suda.

Za tim Kotoraninom tragali su četiri godine. On i njegov sin Vladimir uhapšeni su u aprilu 2021. godine u Portugalu po potjernici NCB Intertpol Podgorica.

(Vijesti/Borba)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com