Sastanak poslanika PES-a, još se ne nazire dogovor - Volim Podgoricu

Sastanak poslanika PES-a, još se ne nazire dogovor

Ni više do mjesec od kada je mandatar Milojko Spajić počeo zvanične pregovore o formiranju 44.Vlade ne nazire se dogovor, niti se pouzdano zna ko će biti konstituenti buduće izvršne vlasti.

Usljed svih afera koje potresaju Crnu Goru, političke aktuelnosti, čini se, pale su u sjenku. No, pregovori o formiranju vlade i dalje su daleko od očiju javnosti, a oni koji učestvuju u njima, uključujići i stranku mandatara Milojka Spajića Pokret Evropa sad, nijesu željeli o detaljima.

Kako saznaje TVCG, mnogo toga moglo bi biti jasnije nakon sastanka poslanika PES-a, koji se očekuje naredna dva dana.

S druge strane, iz opozicionog DPS-a poručuju da bez te partije u Vladi, ne može biti ni stabilnosti u državi..

Problemi su počeli kada je Spajić saopštio da u Vladi neće biti koalicije “Za budućnost Crne Gore”, što je naišlo na negodovanje aktulenog predsjednika države i potpredsjednika PES-a Jakova Milatovića koji se javno založio da nova izvršna vlast bude što inkluzivnija.

Stavove Milatovića podržale su i dvije poslanice PES-a Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović na čiju podršku Spajić ne može da računa, pa sada nastoji da obezbijedi podršku od 41 poslanika, što je tijesna, ali neophodna većina u Skupštini.

Osim poslanika sa liste svoje partije, Spajić računa na podršku manjinskih partija, Demokrata, ali i SNP-a. No, niko od njih danas nije želio pred kamerom da objasni kako napreduje proces formiranja Vlade.

Osim nove izvršne vlasti upitan je izbor i predsjednika Skupštine koji bi trebalo da bude lider Demokrata Aleksa Bečić. Sve se zakomplikovalo kada su iz te partije saopštili da presudan glas za izbor Vlade ali i šefa Skupštine ne može doći sa liste DPS-a, ili da o tome odlučuju Socijaldemokrate.

Na to su reagovali iz SD-a i pozvali političke aktere da unutrašnje probleme o formiranju vlade ne rješavaju preko njihovih ljedja jer ne učestvuju u pregovorima.

A da se lako može formirati Vlada koja će biti u skladu sa izbornom voljom građana od 30. avgusta, smatra predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

Ona predlaže da se model vlasti koji je trenutno u Podgorici preslika i na državni nivo.

“U Glavnom gradu imamo 13 političkih partija u vlasti i četiri koalicije i kao što vidite ona funkcioniše dobro. Podgorica svakakao ne nudi model za razlaz nego model koji je potpuno logičan i potpuno moguć i na državnom nivou”, kazala je ona.

S druge strane, u DPS-u kažu da su pregovori o formiranju Vlade mučni i da ih odlikuje veliko međusobno nepovjerenje.

“Suština je ono što smo zaključili da nema izlaska iz krize CG.i nema naprednog puta CG bez učešća DPS-a. Jasno je ako želimo stabilnu CG. Ko bi morao s kim da pregovara”, kazao je poslanik DPS-a Jevto Eraković, gostujući u emisiji “Link”.

Milatović je 10. avgusta, nakon održanih konsultacija sa predstavnicima svih partija, mandat za sastav nove Vlade povjerio Milojku Spajiću.

Od tog dana teče rok od 90 dana do kada Spajić treba sastaviti svoj kabinet, što znači da je krajnji rok za formiranje Vlade 10. novembar.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com