SEZONI SPASA NEMA: Sagovornici VOP-a kažu da otvaranje granica sa Srbijom i regionom neće imati nikakvog ekonomskog efekta

Otvaranje granica Crne Gore za Srbiju, Albaniju, Makedoniju i BiH je zakašnjelo kada je u pitanju turistička sezona, ocjena je sagovornika VOPa povodom jutrošnje najave direktora Instituta za javno zdravlje dr Bobana Mugoše.

Slično misle i građani Podgorice koje smo jutros anketirali.

ANKETA: Da li je OTVARANJE GRANICA sa Srbijom i regionom ZAKAŠNJELO?

MUGOŠA: Sjutra se otvaraju granice sa Srbijom uz negativan korona test

“Crnogorska Vlada je upropastila ovogodišnju turističku sezonu i građanima izbila iz džepova najmanje 600 miliona eura, a razlog otvaranja granica sa Srbijom i drugim državama regiona je isključivo politički interes režima”, kaže lider URE, Dritan Abazović i dodaje da su granice, očito, otvorene pred parlamentarne izbore 30. avgusta.

“Ovom režimu je jedini interes da u Crnu Goru dođu oni koji su van granica i daju im glas na izborima. Otvaranje granica je isključivo njihov politički interes i efekat na turističku sezonu će biti nikakav ili minimalan. Dok su ljetovališta u regionu puna, naše plaže su cijelo ljeto prazne a brojni hoteli nisu ni otvarali vrata. Da su granice otvorene samo prije mjesec imali bismo makar solidnu popunjenost i moglo se nešto od sezone spasti”, kaže Abazović i dodaje da je URA ranije upozoravala šte će se desiti. 

Nakon što je crnogorska Vlada otvorila granice sa Rusijom i najavila prve turiste iz Rusije 10. avgusta, uslijedio je “hladan tuš”. Ruska aviokompanija Aeroflot objavila je da za ovu godinu potpuno ukida redovni saobraćaj na svojim linijama iz Moskve za Tivat.

Ti letovi obustavjeni su još od sredine marta, kada je Nacionalno koordniciono tijelo uvelo privremenu zabranu obavljanja redovnog aviosaobraćaja na crnogorskim aerodromima, tako da je turistička privreda dobro osjetila nemogućnost dolaska turista sa jednog od najznačajnijih emitivnih tržišta za Crnu Goru. 

VLADA SINOĆ ODLUČILA: Crna Gora otvara granice za Azerbejdžan i Rusiju

LOŠE VIJESTI ZA AERODROME I TURISTIČKU PRIVREDU: Aeroflot otkazao sve letove za Tivat, ruska vlada ne da ni drugim njihovim kompanijama da lete za CG

Abazović, međutim, ne očekuje slučnu odluku Srbije.

“Nije mi se dopala odluka Rusije da obustavi aviosaobraćaj, ali mogu da razumijem da je to bio neki vid diplomatske crnogorskom režimu jer, sjetimo se, crnogorskog uvođenja sankcija Rusiji”, kaže Abazovič. On dodaje da turisti iz Srbije mogu doći i kopnenim putem, te da potpuno ukidanje aviosaobraćaja ne bi imalo efekta kao sa Rusijom.

Ekonomka analitičarka Mila Kasalica kaže za VOP da je “NKT- crnogorsko provizorno tijelo, koje treba da koordinira ukupne aktivnosti u upravljanju krizom nastalom nakon proglašenja pandemije, početkom juna otvorilo granice uz marketinšku kampanju “Crna Gora corona-free destinacija“.” 

Foto: youtube/printscreen

“Od tada uz različite ad hoc odluke, mnoge stvari su prestale biti marketing. Danas, nakon skoro dva mjeseca, donijela se  odluka da se otvore granice prema sjevernom susjedu, Srbiji. Takva odluka neće imati veći uticaj na turističke rezultate sezone ove godine. Međutim, svaki gost i/ili vlasnik nekretnina na CG primorju, neka bude dobrodošao, jer je to simbolično ali važno ulaganje u sezonu naredne godine”, kaže Kasalica. Ona dodaje da odluku o otvaranju granica ne treba sagledavati kroz političku prizmu, iako, kako kaže, ni NKT ni medicinski lideri iz tog provizornog tijela nisu uspjeli da sačuvaju sebe u struci iz marta i aprila ove godine.

“Već su se u cjelosti vratili svojim izabranim ulogama političkih zaštitnika vladajućeg diskursa na javnoj sceni. No, i nakon takvog činjeničnog razmatranja, na nivou građanskog i privrednog odgovornog pristupa vjekovnoj krizi koja se dešava, ne smije se gubiti povjerenje da će se iznaći minimum socijalne kohezije da se, u ekonomskom smislu, preživi do turističke sezone narednog ljeta. 

Kasalica ocenjuje da je, ekonomski, turistička sezona 2020-e godine izgubljena i nema više ni vremena ni prostora za stabilizaciju tekućeg ekonomskog suočenja sa golemim minusom. 

Ljetovališta u regionu gotovo puna

Konkurentske destinacije u regionu uspjele su da, uprkos epidemiji koronavirusa, ove godinare  ostvare značajne turističke rezlutate, pa je, recimo, Hrvatska krajem jula, imala 60 odsto posjećenosti u odnosu na prošlu godinu, a već od početka avgusta komšije bilježe velike gužve na plažama, saobraćajnicama, u hotelima, i očekuje da konačni statistički podaci, u septembru budu i bolji.

RASTE BROJ TURISTA: U Hrvatskoj za vikend MILION gostiju, gužve na putevima

ZATVORENE CG GRANICE ISKORISTIO NEUM: Plaže krcate, maske niko ne nosi, na plažama nemoguće držati distancu (VIDEO/FOTO)

KONKURENCIJA NAM PREUZIMA GOSTE: U Albaniji skoro popunjeni, Crma Gora otvorena ka onima koji inače ne dolaze

Slično je u jedinom primorskom gradu BiH, Neumu. Njima je katanac na crnogrskim granicama sa Srbijom došao kao “sjekirica u med”. Posjetioci su uglavnom iz BiH, ali i Srbije, a značajan je broj onih koji inače, tradicionalno, ljetuju u Crnoj Gori. Ovo malo ljetovalište, bilježi milionske prfite a traži se i krevet više.

I Albanija je uspjela da djelimično spasi turističku sezonu, a i kod njih se “prelio” dio onih koji inače dolaze u Crnu Goru.

V.Radojević

 

 

loading...

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button