ŠOKANTAN PLAN IZREALSKE MINISTARKE: Palestince treba “dobrovoljno” raseliti iz Gaze širom svijeta - Volim Podgoricu

ŠOKANTAN PLAN IZREALSKE MINISTARKE: Palestince treba “dobrovoljno” raseliti iz Gaze širom svijeta

U autorskom tekstu objavljenom za “The Jerusalem Post” izraelska ministrica obavještajnih službi Gila Gamliel predložila je “dobrovoljno” preseljenje Palestinaca iz Pojasa Gaze iz “humanitarnih razloga” širom svijeta.

Na početku teksta ona citira Alberta Ajnštajna koji je kazao “Usljed svake krize nalazi se velika prilika”. Ona je ove riječi  iskoristila da pozove na etničko čišćenje Palestinaca.

Njeno ministarstvo je već ranije pripremilo dokument u kojem se predlaže deportacija Palestinaca, a što su objavili izraelski mediji.

“Jedno od pitanja na kojima je moja kancelarija marljivo radila je kako nastaviti dan nakon što je Hamas poražen i uništen. I dalje ćemo imati oko dva miliona ljudi u Gazi, od kojih su mnogi glasali za Hamas i slavili masakr nedužnih muškaraca, žena i djece”, kazala je Gamliel.

Dodala je da je Gaza mjesto bez nade i plodno tlo za razvoj ekstremizma, otpuživši Palestinsku samoupravu (PA) da u smislu radikalizma nije ništa drugačija od Hamasa, te da joj se ne može predati upravljanje Gazom, nakon što IDF porazi Hamas.

“Dakle, ova opcija, vraćanje PA da vlada Gazom, propala je u prošlosti i opet će propasti. To je opcija koju izraelska javnost vidi kao nelegitimnu i koja bi nas vratila na početak u kratkom vremenu”, napisala.

Zato ona predlaže, kako je napisala, “drugu opciju”.

“Druga opcija je promovisanje dobrovoljnog preseljenja Palestinaca u Gazu, iz humanitarnih razloga, izvan Pojasa”, napisala je Gamliel.

“Važno je da se onima koji traže život negdje drugdje pruži ta mogućnost. Neki svjetski lideri već raspravljaju o svjetskoj šemi preseljenja izbjeglica i kažu da bi poželjeli dobrodošlicu stanovnicima Gaze u svoje zemlje. To bi mogle podržati mnoge nacije širom svijeta, posebno one koje tvrde da su prijatelji Palestinaca”, dodala je.

Poručila je da je to prilika onima koji podržavaju Palestince da pokažu da to nisu samo prazne riječi.

“Umjesto da usmjerava novac za obnovu Gaze ili propaloj UNRWA-i, međunarodna zajednica može pomoći u troškovima preseljenja, pomažući ljudima u Gazi da izgrade nove živote u svojim novim zemljama domaćinima”, napisala je ona.

Dodaje da se Gaza dugo smatrala problemom bez odgovora.

“Isprobali smo mnogo različitih rješenja, razdruživanje, obogaćivanje, upravljanje sukobima i podizanje visokih zidova u nadi da ćemo čudovišta iz Hamasa zadržati izvan Izraela. Sve ovo je propalo. Moramo probati nešto novo i pozivamo međunarodnu zajednicu da pomogne da to postane stvarnost”, stoji u nastavku teksta.

Tvrdi da bi to bila “pobjeda” za one civile u Gazi koji traže bolji život i “pobjeda Izraela nakon ove razorne tragedije”.

U nastavku teksta ministarka se pohvalila da je članovi izraelskog parlamenta podržavaju.

“Ovo rješenje, koje sam predložio već u prvim danima puta, daleko je od savršenog. Ima svojih nedostataka i prepreka, ali naš je posao da sagledamo sve opcije i odlučimo koja je bolja. Zadovoljan sam što čujem da su se poslanici Kneseta iz cijelog političkog spektra, uključujući i koaliciju i opoziciju, pridružili inicijativi mog ministarstva i izjavili da joj podržavaju”, napisala je Gamliel.

Dodala je kako je sigurna da će mnogi slijediti njen njihov primjer.

“Kako se kaže, savršeno je neprijatelj dobrog. Ovo nikako nije savršen plan, ali je dobar. To je izvodljivo i donosi sigurnost, prosperitet i nadamo se mir za sve. Ovo je rješenje koje iznosim na raspravu, kritiku i odobravanje. Moramo razmišljati izvan okvira i tražiti prilike čak i usred teških kriza. To je nužnost i prije svega dužnost prema našoj djeci i svim uništenim zajednicama koje ćemo ponovo uspostaviti”, zaključila je svoj tekst Gamliel.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com