Tip A ima najveći epidemijski potencijal u Crnoj Gori

Institut za javno zdravlje saopštio je da je u Crnoj Gori za sada potvrđen podtip virusa gripa „A“ (H1N1) u narodu poznat kao svinjski grip, koji je, kako kažu, registrovan i prethodnih godina, zbog čega se nalazi u ovogodišnjoj vakcini.

“Ovaj podtip virusa gripa je i u evropskom regionu dominantan, a u cirkulaciji su još potvrđeni i virusi gripa tip „B“ i podtip „A“ (H3N2). Svi ovi podtipovi virusa gripa se nalaze u ovogodišnjoj vakcini protiv ovog oboljenja”, naveli su u IJZ.

Oni podsjećaju da je do 22. februara od više od 100 testiranih uzoraka na grip, 29 bilo pozitivno na virus gripa tip „A“ (dok je subtipizacijom kod 27 uzoraka izdiferenciran „A“ (H1N1).

Institut za javno zdravlje objavio je na svom sajtu način na koji se sprovodi nadzor epidemioloških i kliničkih karakteristika gripa, kao i praćenje cirkulacije virusa kako bi se procjenjivala težina epidemije u populaciji.

U Crnoj Gori zabilježen je rast oboljenja od sezonskog gripa, a iz ove ustanove su ranije upozorili da se u narednim nedjeljama može očekivati dalji rast oboljelih.

“Jedan segment nadzora nad gripom je i virusološki koji podrazumijeva identifikaciju tipova i podtipova virusa gripa koji cirkulišu u populaciji na određenoj teritoriji. Obavlja se sa ciljem utvrđivanja cirkulišućih tipova i podtipova virusa gripa, kao i izvještavanja Svjetske zdravstvene organizacije radi formulacije vakcine za narednu sezonu”, naveli su iz IJZ.

Za pandemije krivi podtipovi virusa

Za česte epidemije i periodične (godišnje) reformulacije vakcine protiv influence, kako objašnjavaju u Institutu za javno zdravlje, odgovorne su relativno male antigenske izmjene u „A“ i „B“ virusima koje se javljaju konstantno.

“Smatra se da pandemije gripa nastaju kada dođe do pojave novog podtipa virusa gripa, na koji je stanovništvo osjetljivo jer nije bilo godinama ili desetinama godina u cirkulaciji. U slučaju rekombinacija gena različitih sojeva virusa, moguće su i nagle promjene antigenske strukture virusa, što rezultira velikim epidemijama čak i uz jednaku strukturnu formulu. Tako je 2009. godine pandemiju uzrokovao virus gripa A H1N1, iako taj podtip (ali antigeno različit) cirkuliše svijetom od 1976. godine”, naveli su iz IJZ.

(Pobjeda)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com