UBIJEN OSUMNJIČENI ZA TERORISTIČKI NAPAD U BERLINU - Volim Podgoricu

UBIJEN OSUMNJIČENI ZA TERORISTIČKI NAPAD U BERLINU

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti potvrdio je da je osumnjičeni za napad kamionom u Berlinu u kome je ubijeno 12 osoba, Anis Amri ubijen u Milanu.

Italijanska policija je, na osnovu otisaka prstiju, utvrdila da je u okršaju sa policijom u Milanu ubijen osumnjičeni za napad u Berlinu Anis Amri, a mediji ističu da je u okršaju s policijom uzvikivao “Alahu ekber”.

Italijanska agencija Ansa javila je ranije pozivajući se na više izvora istrage, da je u pucnjavi u Milanu ubijen upravo osumnjičeni za napad u Berlinu – Anis Amri.

Ansa navodi da je Amri ubijen tri sata poslije ponoći tokom rutinske policijske kontrole.

 Marko Miniti, Franko GabrijeliMiniti i šef policije Franko Gabrijeli 

Policija je Amrija tražila dokumenta, a on je iz ranca izvadio pištolj, pucao i ranio jednog policajca.

Potom je došlo do pucnjave i Amri je ubijen, dodaje italijanska agencija.

Rojters je prethodno javio da je u Milanu ubijen muškarac za kog se vjeruje da je osumnjičeni za napad na božićnem vašaru u Berlinu, u kom je ubijeno 12 osoba.

Kako je saopšteno, italijanski ministar unutrašnjih poslova će uskoro održati konferenciju za novinare.

Oglasila se i kancelarija njemačkog federalnog javnog tužioca saopštivši da su nemačke vlasti u kontaktu sa italijanskim kolegama.

Rojters je ranije javio pozivajući se na izvor iz bezbjednosne službe da je osumnjičeni da je u ponedjeljak kamionom izvršio masakr na božićnom bazaru u Berlinu ubijen u Milanu,.

Ranije je javljeno da je Amri prije i poslije napada bio u jednoj džamiji, a tamo su ga snimile bezbjednosne kamere, javili su njemački mediji.

Njemački RBB javlja da je Amri (24) snimljen kako 14. i 15. decembra izlazi iz džamije u Berlinu. Potom je ponovo snimljen nekoliko sati poslije napada u ponedjeljak u istoj džamiji, prenosi AP.

U toj džamiji je policija juče izvršila raciju.

Istovremeno, list “Tagešpigel” piše da istražitelji vjeruju da je Amri zadobio povrede po licu prilikom napada i da je moguće da je još uvijek u Berlinu.

Forenzički dokazi iz kamiona kojim je na božićnom bazaru u Berlinu usmrćeno 12, a ranjeno skoro 50 ljudi, ukazuju da je za volanom bio Tunižanin Anis Amri, potvrdila je juče portparolka njemačkog saveznog tužilaštva Frauke Keler, navodeći da je za njim izdat nalog za hapšenje.

Mediji su ranije objavili da je Amri proveo neko vreme na italijanskom ostrvu Lampeduzi tokom 2011. godine.

Agencija Ansa objavila je jednu fotografiju iz aprila 2011. na kojoj se vidi Amri i još nekoliko dječaka, njegovih sunarodnika, nakon što su ih snage reda uhapsile pošto su zapalili jednu školu u Lampeduzi.

Amri je zbog toga osuđen na četiri godine zatvora.

U zatvoru je Amri bio pod strogim nadzorom kao nasilnik, ispričao je policijski zvaničnik u Palermu gdje je Amri izdržavao kaznu, prenosi Ansa.

Amri, međutim, u zatvoru nije pokazivao znake pristupanja džihadu, dodao je zvaničnik koji je ispričao da je Tunižanin bio držan u samici upravo da se zbog nasilničkog ponašanja ne bi miješao sa drugim zatvorenicima.

Nakon izlaska iz zatvora, Amri je upućen u Kaltanisetu u centar za migrante odakle su htjeli da ga deportuju u Tunis, ali ta zemlja nije htjela da ga primi nazad pošto je i tamo, u svom rodnom mjestu, stvarao probleme.

Italijanske vlasti saopštile su da su sve dosadašnje informacije o Amriju prenijele njemačkim vlastima.

Prema pisanju “Korijere dela sera” kod Amrija je pronađena karta za voz te da je iz Francuske došao u Italiju, a da je zaustavljen ispred željezničke stanice u Milanu.

(Tanjug)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com