UBISTVO U NIKŠIĆU: Juče Biljana, a sjutra neka od nas!

“U centru grada, u popodnevnim satima, na trotoaru jedne od najprometnijih ulica u Nikšiću mučki je ubijena četrdesetšestogodišnja žena, i majka petoro djece. Njeni pokušaji da se spase od višegodišnjeg brutalnog nasilja prekinuti su pucnjima iz pištolja. Ovaj brutalni zločin je izvršen od strane supruga koji je dugi niz godina zlostavljao nju i djecu, a sistem ga nije zaustavio” navodi se u saopštenju 10 ženskih grupa iz Crne Gore (SOS telefona Nikšić, SOS telefona Podgorica, SOS telefona Berane, SOS telefona Ulcinj, SOS telefona Bijelo Polje, SOS telefona Plav, Centra za ženska prava Podgorica, Sigurne ženske kuće Podgorica, Crnogorskog zenskog lobija Podgorica i Otvorenog centra Bona Fide Pljevlja) povodom ubistva Biljane Kršikape.

U saopštenju se navodi da su danas uznemreni svi: mediji, građani i institucije sistema, i da neki traže odgovor na pitanje – ko je kriv?, a drugi nude odgovor na pitanje – ko nije kriv?

“Kasno su se sjetili, Biljana Kršikapa nije više živa i pravda za nju nikada neće biti ostvarena. Biljana Kršikapa je žrtva zločina od strane muža koji je ubio samo zato što je žena i zato što je naopako vjerovao da je njen život njegovo vlasništvo. Biljana Kršikapaje bila jedna od mnogih žena koje prijavljuju napade i prijetnje po život od strane supružnika i partnera, prijetnje da će biti ubijene, zadavljene, zapaljene, zaklane ako napuste nasilnu zajednicu, ako nastave da žive život bez nasilja, ako rade, ako se druže, ako imaju prijatelje. Međutim, posebno brine da ove prijetnje nijesu ozbiljno shvaćene od strane neodgovornih pojedinaca u sistemu zaštite. Neodlučnih pojedinaca koji djeluju u ime sistema i od čijih odluka zavise životi žena. Pojedinaca koji slabe cjelokupni sistem, oklijevaju i prećutkuju, a na poziv za pomoć najčešće odgovaraju “da oni tu ne mogu ništa” navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da dok Ministarstvo pravde u nedavnom izvještaju prikazuje pozitivnu sliku stanja u zaštiti od nasilja u porodici, “zaludni članovi multidisciplinarnih timova „figuriraju“ kao mehanizam zaštite žrtava porodičnog nasilja, pravosuđe i dalje “njeguje” blagu kaznenu politiku, policija ne koristi svoje zakonske obaveze i ovlašćenja. Zato, juče je pucano i u sistem i u pravdu”.

“Budno ćemo pratiti, dokumentovati i javno iznositi imena i prezimena svakog neodgovornog službenika u sistemu zaštite čije oklijevanje, nečinjenje i neadekvatno postupanje ugrožava život žena žrtava nasilja. Biljanin tragaično okončan život nas obavezuje da tako bude. Tako će biti sve dok u sistem zastite ne uđu odgovorni, sposobni i profesionalni ljudi. Tražimo od institucija da pokažu zrelost da se suoče sa greškama i smijene neodgovorne. Juče Biljana, a sjutra neka od nas!” zaključuje se u saopštenju.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button