UP: Teta nije sekta, ali potreban oprez

Policija je saslušala roditelje djevojčice kojoj je nepoznata osoba slala poruke s profila Teta. Iz policije su istakli da nije riječi ni o kakvoj sekti ili udruženju koje bi natjeralo djecu na samoubistvo ili samopovređivanje. Ipak, poručuju da će nastaviti da provjeravaju sve informacije o ovom slučaju, a roditelje savjetuju da svakodnevno budu upoznati s komunikacijom najmlađih na internetu.

Policija nastavlja da ispituje profil s kojeg su, maloljetnoj osobi slate poruke navodno religioznog karaktera. Saslušali su roditelje djevojčice koji su im prijavili slučaj, a zatražiće i od kolega iz inostranstva sve informacije o profilu. Međutim, poručuju građanima da ne brinu.

“Ne radi se ni o kakvoj sekti, ne radi se nikakvom udruženju koje bi jednostavno natjeralo djecu da izvrše neku štetu protiv sebe odnosno da izvrši samoubistvo i da se samopovređuju, radi se jednostavno samo o povjerenju koje je maloljetno lice iz Crne Gore steklo u jednu osobu koju je upoznalo posredstvom društvenih mreža”, saopštio je Jakša Backović iz Uprava policije.

Ipak, to ne umanjuje obavezu roditelja da budu upoznati na koji način djeca koriste internet.

“Da jednostavno pričaju sa svojom djecom i da jednostavno obrate pažnju ukoliko njih dijete počne drugačije da se ponaša il pokazuje neka devijatna ponašanja”, poručio je Backović.

Stručnjaci upozoravaju da se nikada ne zna u kojem smjeru može otići komunikacija s nepoznatom osobom u virtuelnom svijetu.

“Ukoliko roditelj ne prati šta je ono što dijete radi na netu, koje to stranice posjećuje, onda definitivno da tu postoji neki problem između roditelja, djeteta”, kazala je psihološkinja i psihoterapeutkinja Anđela Šćekić-Todorović.

“Primijećeno je da djeca imaju više povjerenja u nepoznate osobe koje srijeću posredstvom društvenih mreža i na društvenim mrežama nego u svoje roditelje”, kazao je Backović.

Zato roditelji sa djecom moraju da grade odnos bez straha.

“Jer ako se nešto dešava što ne bi trebalo, ako ga neko uznemirava preko interneta, a dijete ćuti i trpi zbog straha od reakcije roditelja, onda imamo još veći problem”, napominje Šćekić-Todorović.

Internet je nezaobilazno sredstvo komunikacije koje ne poznaje granice, a to može da donese i probleme. Prema podacima iz Uprave policije, najveće opasnosti koje vrebaju djecu na internetu, dolaze iz inostranstva.

(Rtcg)
loading...

1 komentar

  1. I discovered your blog website on the search engines and check several of your early posts. Continue to keep within the very good operate. I recently extra your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for toward reading much more within you at a later date!…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com