(UŽIVO) REGISTROVANE NEPRAVILNOSTI: Javno glasanje, član odbora vidio za koga je birač glasao, korišćenje telefona… - Volim Podgoricu

(UŽIVO) REGISTROVANE NEPRAVILNOSTI: Javno glasanje, član odbora vidio za koga je birač glasao, korišćenje telefona…

Iz CeMI su na pres konferenciji saopštili da su više biračkih mjesta naglas pročitana imena birača prilikom identifikacije od strane članova biračkog odbora.

Na jednom biračkom mjestu birač je fotografisao birački listić koji je proglašen nevažećim. Fotografija listića je završila na društvenim mrežama.

Na više biračkih mjesta, članovi biračkih odbora su koristili telefon na biračkom mjestu.

Na jednom biračkom mjestu glasač nije presavio birački listić i član biračkog odbora je vidio za koga je taj birač glasao.

Obaveza biračkog odbora je da u ovim slučajevima glasački listić proglasi nevažećim.

Iz CeMI su opet pozvali građane da uočene nepravilnosti jave CeMI-jevom pravnom timu na broj telefona 020 511 513 kao i putem aplikacije fer izbori koja je dostupna na Play prodavnici i putem sajta www.ferizbori.me.

CDT je objavio da su njihovi posmatrači prijavili nekoliko slučaja povrede tajnosti glasanja.

Na biračkom mjestu broj 14 Dječiji vrtić na Cetinju zabilježen je slučaj javnog glasanja i birački odbor je poništio taj glasački listić u skladu sa zakonom.

Na biračkom mjestu broj 39-B, predškolska ustanova “Đina Vrbica”, u Podgorici, birač je fotografisao listić nakon glasanja. Birački odbor ga je poništio u skladu sa zakonom.

Na biračkom mjestu broj7, Mataguži, Zeta jedan od članova biračkog odbora glasno je izgovarao imena birača, što je suprotno propisima. Nakon opomene, ova praksa je prekinuta.

Na biračkom mjestu broj 6, Dom Rudnika uglja, u Pljevljima jedan birač je pri ubacivanju listića u kutiju javno izgovorio za koga glasa. Niko od članova biračkog odbora nije reagovao. Glasački listić, suprotno pravilima, nije poništen.

Pored ovih nepravilnosti uočeno je još i da su biračkom mjestu broj 44, Rastovac, u Nikšiću, primljeni zahtjevi za glasanje putem pisma bez potpisa birača. Naknadnim uvidom, utvrđena je ta nepravilnost, pa je odlučeno da ti zahtjevi neće biti uvaženi.

Na biračkom mjestu broj 22, OŠ Rudinica, u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora.

Nepravilnost je, prema CeMI-ju evidentirana i na biračkom mjestu 105 u podgoričkom naselju Gornja Gorica gdje se naglas čitaju imena birača pri identifikaciji.

Po čl. 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika, članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno je da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšti ime i prezime birača, kao i njegov rb na biračkom spisku.

Centar za monitorinh i istraživanje (CeMi) saopštio je da na biračkom mjestu 60A u Podgorici do 7.07 časova glasačka kutija još uvijek nije pečatirana dok se glasanje uprkos tome obavlja.

Takođe nije potpisan prvi birač.

Po 79 Zakona o izboru odbornika i poslanika birački odbor provjerava glasačku kutiju u prisustvu birača koji prvi dođe na biračko mjesto. Rezultat kontrole upisuje se u kontrolni list koji potpisuju članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mjesto.

U glasačku kutiju ubacuje se kontrolni list, a zatim se ona u prisustvu prvog birača pečati, što se unosi u zapisnik o radu biračkog odbora.

Danas se održavaju izbori za predsjednika Crne Gore, na kojima pravo glasa ima 542.154 građana.

Kandidati na izborima su aktuelni šef države i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i influenser Jovan Radulović Jodžir.

Predsjednik države bira se na pet godina.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com