VUKOVIĆ: Želja da se u ovakvoj situaciji održi popis je osvetnička želja velikosrpskog nacionalizma - Volim Podgoricu

VUKOVIĆ: Želja da se u ovakvoj situaciji održi popis je osvetnička želja velikosrpskog nacionalizma

Popis nije priča koja treba da stvori konflikte, već da omogući da se sagleda realno stanje u društvu, kazao je u emisiji Argimenti demograf Miroslav Doderović. Poslanik DF-a Budimir Aleksić poručio je da predstavnici bivšeg režima politizuju pitanje popisa, dok poslanica DPS-a Aleksandra Vuković smatra da ne treba pokretati pitanje popisa u aktuelnom političkom momentu.

Aleksić je kazao je da mu nije jasno zbog čega DPS i predstavnici bivšeg režima, kao i dio NVO problematizuje pitanje popisa, kada je, kako ocjenjuje, riječ o jednom sagledavanju društva po brojnim pitanjima.

Prema njegovim riječima predstavnici bivšeg režima žele da ispolitizuju ovo pitanje.

“Ovdje vidimo pobunu zbog popisa, i vapaj za odlaganjem, a ako to ne može onda da se građani ne pitaju o pitanjima vjere, jezika i nacije”, kazao je Aleksić i poručio da je ovo pitanje trebala da riješi Vlada Zdravka Krivokapića.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković kazala je da DPS ima afirmativan stav prema popisu kao procesu.

“DPS je protiv načina na koji se Zakon o popisu tretira u ovom momentu, kada imamo gotovo vanredno stanje, institucionalnu krizu, nefunkcionisanje Ustavnog suda, Sudskog savjeta, VDT-a…Želja da se u ovakvoj situaciji održi popis je osvetnička želja velikosrpskog nacionalizma”, kazala je, između ostalog, Vuković.

Ona je ukazala da se o popisu u CG oglasio i predsjednik Srbije Aleksdandar Vučić, te da interesovanje DF-a za ovo pitanje ima za cilj da pokaže da na Balkanu ne može zaživjeti ideja građanskog društva.

Demograf Doderović kazao je da su kroz istoriju sve zemlje koje su nastojale da budu uređene nastojale da obave popis.

“Popisi su statističko-administrarstivna opetracija koja obuhvata jednu teritioriju, i dobijaju se realni podaci o ljudima, potencijalima, teritoriji, i podaci koji mogu biti predmet ekonomskog i demografskog planiranja”, kazao je Dederović.

Dodaje da popis nije priča koja treba da stvori konflikte, već da omogući da se sagleda realno stanje u društvu.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com