“ZA NADLEŽNE U CG JEDAN ŽIVOT JE NEBITAN” Brat nestalog pomorca Enisa Mahića za VOP kaže da još uvijek nemaju nikakve informacije

Nestanak sa broda MSC “Maeva”, Luke Aleksića (24) iz Nikšića, pod nerazješnjenim okolnostima kod Šri Lanke u Indiji, 28. septembra, podsjetio je i slučaj nestanka i drugog crnogorskog državljanina iz Pljevalja, Enisa Mahića (26), koji je nestao kod Majamija 24. januara prošle godine i od tada porodica nema nikakve informacije o njemu.

Za portal Volim Podgoricu VOP, o nestanku Enisa Mahića, pričao je njegov brat Isko Mahić, koje je ogorčen na državne organe i Ministarstvo vanjskih poslova, jer po njegovim riječima nisu mnogo uradili povodom njihovog slučaja.

On je kazao ni da nakon skoro dvije godine nisu nikakav  konkretan odgovor dobili od Ministarstva vanjskih poslova.

“Još uvijek ništa, nikakav konkretan odgovor poslije skoro dvije godine od Enisovog nestanka. Od Ministarstva vanjskih još uvijek nismo dobili nista, sem Enisove gardarobe od firme u kojoj je radio. Nismo dobili ali nikakav dokument ili bilo kakav izviještaj o tom šta se dogodilo tu noć”, počinje priču za VOP brat nestalog pomorca.

Mahić je radio za američku kompaniju “Royal Caribbean” sa sjedištem u Majamiju na kruzeru Majesty of the seas, a navodno je  skočio sa palube u okean i od tad mu se gubi svaki trag.

Brat nestalog Enisa kaže da Ministarstvo vanjskih poslova nije ništa preduzelo po pitanju njihovog slučaja.

“Evo kako se Ministarstvo vanjskih poslova i država zalaže za svoje državljan. Ni nakon skoro dvije godine ništa nisu preduzeli po pitanju našeg slučaja”, ogorčen je Ikso.

Porodica je za VOP kazala da su angažovali advokate iz Majamija.

“Angažovali smo advokate iz Majamija, a dobro vam je poznato da oni nisu nimalo jeftini. Još uvijek je sve isto, nema novosti, a ne mogu iznijeti sve, jer se trenutno radi na slučaju, a nama je rečeno da je Enis skočio svojom voljom, pa policijska istraga nije ni sprovedena”, kazao je njegov brat.

Na pitanje koliko puta su kontaktirali Ministarstvo vanjskih poslova i šta očekuju da oni urade povodom njihovog slučaja, Isko Mahić je rekao da je lično išao do njih i da ih je kontaktirao par puta.

“Lično sam išao i nikakav poseban odgovor nismo dobili od njih, a kontaktirali smo ih par puta. Mislim da su oni nadležni za naš slučaj. Umjesto da oni ili država pokrenu slučaj, mi moramo to da uradimo bez ikakve pomoći.  Ništa, ali baš ništa dobili nismo vezano za Enisov nestanak, nikakav izvještaj, policijski, izviještaj sa broda na kom je radio ali bas ništa.Mi nismo u mogućnosti da bilo šta preduzmemo iz naše pozicije, bez što smo advokte angažovali i sada je sve u njihovim rukama trenutno”, kazao je Mahić.

Na pitanje da li je imao razloga da skoči sa broda, rečeno nam je da nije.

“Ne, nije imao baš nikakvog razloga da to uradi”, kaže njegov brat.
On se osvrnuo i na nestanak Aleksića i njegov navodni pad sa broda.
“Sve je to jedno veliko pitanje”, kratak je bio on i dodao:
“Za nadležne u Crnoj Gori jedan život je vjerovatno nebitan”, zaključio je brat nestalog pomorca.
Tim povodom, portal Volim Podgoricu VOP, kontaktirao je Ministarstvo vanjskih poslova vezano za nestanak Aleksića i Mahića.
Na pitanje da li je i šta preduzelo Ministarstvo vanjskih poslova te da li imaju neke nove informacije, kazali su nam da je Ministarstvo vanjskih poslova preduzelo sve korake iz domena svoje nadležnosti povodom slučaja nestanka crnogorskog pomorca Luke Aleksića.
“Ministarstvo vanjskih poslova je preduzelo sve korake iz domena svoje nadležnosti povodom slučaja nestanka crnogorskog pomorca Luke Aleksića i u stalnoj je komunikaciji sa državnim organima Šri Lanke, menadžmentom broda MSC MAEVA, kao i počasnom konzulkom Crne Gore u Indiji, dr Dženis Darbari”, kazali su nam iz ministarstva.
Dodali su da čekaju zvanično obavještenje sa rezultatima istrage.
“Očekujemo dobijanje zvaničnog obavještenja od strane nadležnih organa Šri Lanke u vezi sa
rezultatima istrage”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova.
Na pitanje šta je MVP preduzelo povodom slučaja nestanka Enisa Mahića kod Majamija, navode da su povodom tog slučaja preduzeli sve zakonske mjere u skladu sa ovlašćenjima
i nadležnostima Ministarstva vanjskih poslova.
“Povodom slučaja nestanka crnogorskog pomorca Enisa Mahića, zaposlenog na kruzeru Royal Caribben, preduzete su sve zakonske mjere u skladu sa ovlašćenjima i nadležnostima Ministarstva vanjskih poslova. S tim u vezi, pravovremeno smo informisali porodicu nestalog o intenzivnoj komunikaciji sa službama u Sjedinjenim
Američkim Državama koje su istraživale ovaj slučaj, kao i sa menadžmentom kompanije Royal Caribbean. Do ovog momenta, nemamo nove informacije”, zaključili su iz Ministarstva vanjskih poslova.
A. Dragnić
V.Mitrović
 
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button