Home / SPORT / Ostali sportovi / Šta treba da znate prije nego počnete da trenirate

Šta treba da znate prije nego počnete da trenirate

Treningu u teretani treba pristupiti planski i disciplinovano, a mnogi početnici to ne znaju, već misle kako je dovoljno samo doći i raditi bilo koje vježbe s tegovima, na bilo koji način.

Obično svakome treba neko vrijeme da shvati kako zaista stvari funkcionišu u teretani.

Evo šta vam niko nije rekao prije nego što ste prvi put ušli u teretanu:

Ne događa se sve u teretani

Nezavisno od toga na koji način trenirate i šta želite da postignete – trening s tegovima samo je jedan od faktora uz pomoć kojih ćete doći do rezultata – potrebno je voditi računa i o drugim stvarima van teretane. Osim treninga, važno je pridržavati se adekvatne ishrane i odmora. Ishrana s obzirom na ciljeve može biti prilično različita, zato je jedan od ključnih faktora u procesu mršavljenja i/ili pri rastu mišićne mase.

Bitno je da znate kako nije dovoljno samo odlaziti u teretanu. 

Ne kopirajte druge

Većina rekreativaca tek što po prvi put uđu u teretanu rade isto što i već iskusniji vježbači, umjesto da prate neki početnički program i uče vježbe. Takav pristup najčešće vodi ka brzom odustajanju, povredi ili pretreniranosti. Možda ste vidjeli kako vaš iskusni prijatelj svaki trening radi drugu grupu mišića, ali ako ste početnik, taj pristup je pogrešan. Kao početnik, posvetite se učenju vježbi i svaki trening aktivirajte sve mišićne grupe i progresivno radite na povećanju opterećenja.

Zablude i mitovi

Morate da znate kako ćete u teretani dobiti jako puno savjeta o tome šta je potrebno da jedete i kako da trenirate, ali morate sve uzeti s velikom dozom rezerve. Naime, naići ćete na jako puno zabluda i pogrešnih informacija koje vas mogu koštati rezultata, i može se ispostaviti da samo gubite vrijeme i novac. Svaki savjet koji dobijete, ma koliko on logično zvučao, provjerite sa stručnom osobom.

Nema brzih rezultata

Morate biti svjesni činjenice kako rezultati dolaze sporo. Kao početnik možda i primijetite naglu promjenu u početku, u zavisnosti od vaših genetskih predispozicija, ali za zaista značajne rezultate morate da radite dugo i uporno. Mnogi odustaju od teretane nakon nekoliko mjeseci upravo zato što ne vide značajnije rezultate, a oni često dolaze tek kasnije.

(24 sata)

Check Also

UAE – Crne Gora kulturno veče

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *