“Dijete posljednje u nizu krivaca, država da uradi više” - Volim Podgoricu

“Dijete posljednje u nizu krivaca, država da uradi više”

U Crnoj Gori po podacima Monstata prijavljeno je 209 maloljetnih učinila krivičnih djeca od čega je optuženo 119, a optuženo 113. Ovi podaci pokazuju da je su oni slika našeg društva. Da se tome treba suprostaviti i preventivnim djelovanjem i sankcionisanjem poručeno je sa konferencije.

“Kad pričamo o maloljetničkoj delikvenciji apsolutno sam na stanovištu da je dijete posljednji u nizu krivaca i odgovornih za to što on radi”, kazala je advokatica Andrijana Razić.

“Apelujem na sve roditelje, vrijeme je da se probudimo, da budemo više sa svojom djecom, više razgovaramo, da ih učimo bontonu”, istakla je NVO Sistem Neda Radović.

“Mislim da su obrazovne institucije dale fokus na obrazovanje, a mnogo manje na vaspitanje”, kazao je Ivan Pekić iz Internacionalne policijske organizacije.

Zbog toga je potrebno da se servisi podrške porodicama uspostave na nivou države.

“Da pomogne, da natjera ili da nađe mehanizme kako da porodica pomogne djetetu”, kaže Kristina Mihailović iz Udruženje Roditelji.

Milica Pajović iz Ministarstva javne uprave ističe da integritet mladog čovjeka počinje da se gradi u formativnim godinama i potrebno je da država i društvo osiguraju podsticajno okruženje.

“Mediji ako to žele mogu biti jaka karika u cijeloj ovoj priči tako što će profesionalno raditi svoj posao”, kazala je novinarka Svetlana Đokić.

Na konferenciji se nijesu pojavili ministar prosvjete i direktor policije, pa otud pitanje učesnika šta je bitnije od bezbjednosti djece.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com