MILAN BOGDANOVIĆ (7) NAJMLAĐI PLIVAČ ZA ČASNI KRST Otac Nikola Todorović: “Sabrali smo se da primimo Boga u svoja srca i da pogledamo u otvoreno Nebo”

Sedmogodišnji Milan bogdanović vjerovatno je najmlađi učesnik tradicionalnog plivanja za Časni krst koje se tradicionalno održava u gotovo svim crnogorskim gradovima na Bogojavljenje.

Ove godine je, međutim, u nekim gradovima bilo značajno manje učesnika, a u pojedinim gradovima plivanja nije bilo zbog epidemije koronavirusa.

Mitropolija crnogorsko priomorska nije ove godine zvančno najavila niti pozvala građane na ova okupljanja, ali nije saopštila niti da se  ne pliva, zbog epidemije koronavirusa.

Na sjeveru Crne Gore, gdje je i najhladnije, u Beranama i Bijelom Polju, za Časni krst je plivalo po nekoliko desetina građana.

UPRKOS KORONI I ZIMI, PLIVALO SE ZA ČASNI KRST: U Beranama čak 50 plivača, prvi je stigao Vuk (10) (VIDEO/FOTO) Ipak se plivalo u nekim gradovima, u Danilovgradu održano plivanje za Časni krst (FOTO)

Iako u manjem broju, nego prethodnih godina, u Bogojavljenskom plivanju na hercegnovskom Škveru učestvovala je nekolicina hrabrih. Na ovaj način nije prekinuta tradicija. Do Časnog krsta prvi je doplivao Ivan Đurišić, koji je dobio zlatni medaljon Crkvene opštine Hercegnovske. Inače, najmlađi učesnik ovog nadmetanja je sedmogodišnji Milan Bogdanović.

Foto Radio Herceg Novi

O Bogojavljenju i tradiciji plavanja za Časni krst besjedio je hercegnovsko starogradski paroh , protojerej Nikola Todorović:

“Draga djeco, braćo i sestre, neka nam je na zdravlje ovaj praznik. Bogojavljenje se slavi od pamtivjeka, kada se otkrilo pravoslavlje u punoći u osnovi svojih dogmata, u otkrovljenju živog Boga, kojeg proslavljamo i danas, Boga koji se javio sa Nebesa i glas se čuo onda kada je Hristos pristupio Jovanu. I tada je bilo mnošto naroda, da ih Preteča Jovan Krstitelj pogruženjem u vodi Jordanskoj očisti od grijehova. Sv. Jovan Preteča je poslednji prorok Starozavjetni i prvi apostol Hristov. On, koji je išćekivao mesiju prepoznao je u ličnosti Sina Božijeg, koji se pojavio nakon 30 ljeta od pećine Vitlejemske, kada je ugrejao srca, srca pastira, kada su se javili anđeli sa blagim riječima „Slava na visinu Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja“.

Upravo u tom miru Božijem, kao i onda u rijeci Jordanu i mi smo se sabarali danas ovdje, da osvetimo more, da se nama ponovo i opet otkrije taj trojedini Bog, da upravo primimo Boga u svoja srca i da pogledamo u otvoreno Nebo. U narodu postoji vjerovanje da se u ponoć otvaraju Nebesa, da bismo ugledali tamo onoga, koji je nemjeriv, nesagledljiv ali silan u ljubavi svojoj i moćan.

I danas prenosim pozdrave sveštenstva, koji u svojim parohijama na molitvama prizivaju Boga trojedinog, na svetim liturgijama. Da budemo mudri da nas Bog ukrepi, osnaži. Riječi episkopa Joanikija, koji je preporučio da zbog mjera pandemije poslušanjem se saborno dogovorimo. Uobičajeno je bilo da u ime svih veterna prenosi pozdrave Siniša Matijašević, kojeg pozdravljam, ali ova godina je drugačija, nema većeg okupljanja kao prethodnih godina. Da se dobra volja uputi u pravom pravcu molitvom Očenaš, poručio je otac Nikola.

Položio je Krst u more da osveti vodu, povezanu sa Vaseljenom.

V.M.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button