“U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA” Objavljen izvještaj na hiljadu strana Međunarodne komisije na čelu sa Gideonom Grajfom

Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. upravo je objavljen u cjelini na sajtu Komisije koju predvodi izraelski istoričar Gideon Grajf.

Izveštaj, na 1.036 strana, kao i zaključci, objavljeni su na srpskom i engleskom jeziku, a zaključak je da u Srebrenici nije bilo genocida. 

“Vođena premisom da je naučno i stručno istraživanje svih važnih pitanja i fenomena u našoj civilizaciji, pa čak i onih bolnih i kontroverznih, naprosto neophodnost, kao i svjesnošću da su naučnim putem dokumentovane činjenice najbolji lijek za manipulaciju, Кomisija je pristupila ovom složenom istraživanju. S obzirom na složenost i obim posla koji je u definisanom roku trebalo da bude završen, članovi Кomisije su birali pomoćnike po svom izboru, koji su im olakšavali posao baveći se prikupljanjem materijala, logističkim i tehničkim zadacima”,  piše u objavljenom Izvještaju.

“Nakon temeljne istrage Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, zaključuje se da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Iako Komisija ne smatra ubistva koja su se dogodila oko Srebrenice genocidom, ona u uvažava činjenicu da su hiljade ljudi (uglavnom ratnih zarobljenika) ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti” stoji, između ostalog, u zaključcima Komisije objavljenim na sajtu.

“Cilj i mandat Кomisije su sledeći: da kroz cjelovito i istinito sagledavanje događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovini, te konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, na objektivan i nepristrasan način utvrdi činjenice o stradanju svih naroda”, navodi se u uvodu Izvještaja.

U Izvještaju se ističe da je “Кomisija sastavljena od stručnjaka koji su birani na osnovu svojih profesionalnih ekspertiza, te ličnog i profesionalnog integriteta.”

Članovi Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995, osim Grajfa, su profesor Valter Manušek iz Austrije, advokat Markus Kolbah – jedan od vodećih advokata u Njemačkoj koji je radio na suđenjima njemačkim nacističkim zločincima, Adarnele Šinaba iz Nigerije, koja je stručnjak za istraživanje zločina, profesor Marija Đurić, koja se smatra najboljom u svijetu na polju forenzičkih istraživanja – jedini srpski predstavnik, zajedno sa profesorom Rodžerom Bajardom, takođe svjetski poznatim stručnjakom za forenzička istraživanja, profesor Juki Osaf iz Japana, koji se bavio sukobom u Srebrenici u poslednjoj dekadi, profesor Stiven Mejer, profesor Lorens Frenč i pokojni Đuzepe Zaharija, koji je stručnjak za medije i svjetski poznat novinar.

Cio izvještaj Komisije možete pročitati ovdje.

Ko je Gideon Grajf

Prof. dr Gideon Grajf je istoričar specijalizovan za Holokaust, glavni istoričar u Institutu za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje o Holokaustu „Šem olam“ u Izraelu, glavni istoričar Udruženja za obrazovne projekte o Holokaustu u Majamiju, SAD, direktor Međunarodne ekspertske grupe GH7 protiv revizionizma u istoriji.

Grajf je 1986. intervjuisao 31 preživjelog iz Aušvica i na osnovu njihovih svjedočenja napisao knjigu „Plakali smo bez suza“ – to potresno djelo inspirisalo je jevrejsko-mađarskog reditelja Lasla Nemeša da snimi film „Saulov sin“, koji je 2016. godine nagrađen Oskarom.

Gideon Grajf imenovan je prije više od dvije godine za predsjedavajućeg Međunarodne komisije za Srebrenicu, koju je formirala vlada Republike Srpske za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. Takođe, potpisan je i jedan od krucijalnih dokumenata kojim je institucionalizovana Grajfova saradnja s nadležnim institutima i drugim naučnim ustanovama na zaštiti kulture sjećanja na zajedničke žrtve u NDH i Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu.

 
 
loading...

5 komentara

  1. Uhapsiti urednika što je objavio vijest. U CG je zabranjeno negiranje genocida.

  2. Pozdrav iz Beograda,
    Ne postoji mogućnost da se otvori ,izveštaj moj tablet ne može otvoriti i kaže :”… 404 ne postoji ..”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com