Centri za socijalni rad dematuju: Netačno je da Spajić ukida dodatke za djecu sa posebnim potrebama

Navodi da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ukinuo pravo na dječji dodatak djeci koja boluju od teških genetskih oboljenja su apsolutno netačni, kazala je predsjednica Upravnog odbora (UO) Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik Nina Delević.

Iz Komisije za zdravstvo i socijalnu politiku Demokratske partije socijalista (DPS) rekli su da Spajić ukida dječije dodatke djeci sa Daunovim sindromom, cerebralnom paralizom i drugim pretežno genetskim oboljenjima, koja koriste ličnu invalidninu ili dodatak na njegu i pomoć.

Delević je u reagovanju navela da je jedina istinita činjenica navedena u saopštenju DPS-a da je sjednica trajala više od osam sati, iz razloga što posao obavlja predano, savjesno i pošteno, a ne po bilo čijim instrukcijama, kako je to bila dosadašnja praksa u radu UO, gdje su se sjednice bez čitanja materijala završavale u par minuta.

Ona je kazala da su lišeni svake istine navodi da je bilo kome od zaposlenih prijećeno, već je sjednica protekla u prijatnom i radnom ambijentu.

DPS: Spajić ukida dječije dodatke djeci oboljeloj od teških genetskih oboljenja, pokrenućemo sudske postupke zbog ove skandalozne odluke

“Apsolutno su netačni navodi da je Spajić ukinuo pravo na dječji dodatak djeci koja boluju od teških genetskih oboljenja. Radi se o normativnom okviru, koji ste vi kreirali prethodnih 30 godina, a koji onemogućava isplatu dodatka za djecu koja su korisnici prava na ličnu invalidninu ili dodatka na njegu i pomoć, ukoliko se ne nalaze na redovnom školovanju”.

Delević je rekla da će takav nasleđeni zakonodavni okvir morati da se mijenja, nakon što je već obezbijeđen dodatak za svu djecu do šest godina, uz postojeće korisnike socijalnih prava kojima je povećan iznos.

Cilj je, kako je rekla, da se dodatak fazno obezbijedi za svu djecu do punoljetstva, što prošla vlast nije bila u stanju da uradi.

Delević je u reagovanju navela da je dosadašnji direktor Centra za socijalni rad u Nikšiću, u skladu sa članom 154 Zakona o radu, privremeno udaljen sa rada, do okončanja disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv njega.

Ona je kazala da onaj ko obavlja poslove direktora, a pogotovu u sistemu socijalne i dječje zaštite, mora raditi zakonito, a korisnici moraju biti na prvom mjestu.

“Zbog toga čudi navod da je „suspendovana osoba sa invaliditetom“ jer se zakoni moraju primjenjivati jednako i neselektivno na sve građane, bez obzira na lična svojstva i karakteristike, saglasno principu zabrane diskriminacije”, kaže se u reagovanju.

Delević je poručila da će ispitati kompletno poslovanje dosadašnjeg direktora, a sve dokaze, koje, kako je navela, već posjeduje, proslijediće nadležnim organima.

“Iznenađujuća je činjenica da se ukazuje na navodne moje prijetnje zaposlenima, a da je cijeli Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik pokriven video nadzorom, uključujući i pojedine kancelarije zaposlenih suprotno zakonskim propisima, i da se radnici neovlašćeno snimaju i zastrašuju i rade u uslovima koji nijesu dostojni čovjeka. Nadležni organi će dati sud o tome ko ima pristup i ko je instalirao sporni video nadzor”, zaključila je ona.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com