CRNA GORA NA LISTI UNDP: Zauzeto 52. mjesto među zemljama sa visokim razvojem po mjeri čovjeka

Prema najnovijem Izvještaju o razvoju po mjeri čovjeka, koji je danas objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Crna Gora je zadržala svoju poziciju u kategoriji zemalja sa veoma visokim razvojem po mjeri čovjeka već četvrtu godinu uzastopce. Sa vrijednošću indeksa od 0.816 Crna Gora zauzima 52. poziciju od ukupno 189 zemalja i teritorija i deli je sa Rumunijom i Bugarskom.

Indeks razvoja po mjeri čovjeka (HDI) predstavlja sumarnu mjeru dugoročnih nacionalnih postignuća u tri dimenzije napretka čovječanstva: dug i zdrav život, pristup obrazovanju i pristojan životni standard.

“Tradicionalno, na vrhu ljestvice se nalazi Norveška, a u prvih deset mjesta su Švajcarska, Irska, Njemačka, Hong Kong (Specijalna administrativna regija Kine), Australija, Island, Švedska, Singapur i Holandija. Sa druge strane, najniže vrijednosti HDI ponovo bilježe Niger, Centralno-Afrička Republika, Čad, Južni Sudan i Burundi”, navodi se u saopštenju UNDP.

Od zemalja Zapadnog Balkana u ovoj se kategoriji, osim Crne Gore, nalaze još samo Slovenija (na 24. mjestu) i Hrvatska (na 46. mjestu).

“Sve ostale zemlje ovog regiona su u kategoriji visokog razvoja po mjeri čovjeka: Srbija (63. mjesto), Albanija (69. mjesto), Bosna i Hercegovina (75. mjesto), Makedonija (82. mjesto)”, navodi se u saopštenju.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova je izjavila da Crna Gora bilježi stabilan napredak tokom proteklih 15 godina, koji je, kako je rekla, umnogome podstaknut ekonomskim rastom, kao neophodnim preduslovom za uapređenje kvaliteta života ljudi.

Međutim, prema njenim riječima, rast nije bio na dobrobit svih, što govori “Indeks višedimenzionalnog siromaštva – koji ukazuje da je gotovo pet odsto crnogorskog stanovništva i dalje izloženo višestrukim istovremenim uskraćnostima ili je u riziku od takve izloženosti”.

Istovremeno, bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika u Crnoj Gori (paritet kupovne moći izražen u američkim dolarima) je za 30 odsto manji za žene nego za muškarce.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button