DIZDAREVIĆ: Želi li Vlada “prokrijumčariti” vjeronauku u sistem obrazovanja?

Uvođenje vjeronauke u sistem obrazovanja zaslužuje mnogo više pažnje, opšti konsenzus, ali i referendumsko izjašnjavanje, smatra potpredsjednik DPS-a i poslanik u Skupštini Abaz Dizdarević.

“Da li se nekim izjavama predstavnika Vlade želi “prokrijumčariti” vjeronauka u sistem obrazovanja? Opet bez konsultovanja stručne i šire javnosti, bez informacija o tome koji je cilj takvog predmeta, ko će takav predmet predavati? Postavlja se najvažnije pitanje da li ovakvim potezima narušavamo načela sekularnosti?”, poručio je Dizdarević, u izjavi za medije.

Kako navodi to pitanje zaslužuje mnogo više pažnje, opšti konsenzus, koji bi po njegovom mišljenju trebalo ispitati na referendumskom izjašnjavanju.

“Zašto danas, u 21. vijeku ne razmišljamo o uvođenju u izbornu nastavu drugih naučnih disciplina kao što su astronomija, meteorologija ili sl. Da li razmišljati o alternativnom interkonfesionalnom predmetu koji bi se bavio izučavanjem etike? Puno je otvorenih pitanja da bismo tek kroz jednu medijsku izjavu saznali da je odluka o uvođenju vjeronauke tek tako donesena i da će ulaskom na “mala vrata” postati dio našeg obrazovnog sistema”, navodi Dizdarević.

On kaže da je naš obrazovni sistem je otvoren i kompatibilan s evropskim. Knjiga promjena je usvojena još 2003. godini i tu smo se, kako dodaje, odredili prema modelu obrazovanja.

“Sada se vraćamo unatrag. Zahtijevamo transparentno obrazloženje za cijeli postupak, kojim ćemo našim građanima objasniti sve pojedinosti i razloge za donošenje ovakve odluke. Tehnološki i naučni razvoj je omogućio da smo danas svjedoci ljudskih pohoda na Mars, a mi u Crnoj Gori krupnim koracima koračamo u srednji vijek, relaksirano, ali sigurno”, zaključio je Dizdarević.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button