EVO KADA ĆE BITI KRAJ EPIDEMIJI: Čovjek koji je napravio Fajzer vakcinu, nagovijestio i kada čemo živjeti KAO NEKADA (VIDEO)

Nagli porast broja zaraženih u zemljama u razvoju kao što je Indija, a uslijed relativne oskudice u vakcinama, znači da će se pandemija korona virusa širiti sve do sredine 2022. godine, smatra Ugur Šahin, jedan od pronalazača Fajzer-BioNTek vakcine, a prenosi Volstrit Žurnal.

Zbog hitnosti situacije, vlasti treba da razmotre mjere kao što su miješanje vakcina različitih proizvođača, rekao je osnivač kompanije BioNTek na samitu koji je organizovao Volstrit Žurnal. Podsjetimo, ova njemačka kompanija udružila se sa kompanijom Fajzer da bi testirala, proizvela i distribuirala svoju vakcinu.

“Moramo da obezbijedimo zaista visoku stopu vakcinacije širom svijeta. U suprotnom, niko neće biti siguran”, rekao je Šahin i dodao da će se pandemija okončati tek kada cio svijet stekne kolektivni imunitet.

“Do sredine 2022. čak i regioni sa velikom gustinom naseljensoti kao što je Indija mogli bi dostignu visok nivo vakcinacije i imunitet krda. Vidjećemo u narednih 12 mjeseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiže kolektivni imunitet samo povećanjem proizvodnih kapaciteta”, ističe Šahin koji je najavio i savez sa više od 30 kompanija kako bi moglo da se proizvede više vakcina.

Njegova supruga i suosnivač komapnije Ozlem Tureči ističe da ne isključuju mogućnost kombinovanja vakcina, poput recimo jedne doze Fajzerove, a druge Astra Zeneke, ako to bude neophodno za okončanje pandemije.

“Što više vakcina imamo, to bolje… U teoriji možemo da ih miješamo jer nam je na kraju cilj da postignemo imunitet krda. Želimo da imamo što više vakcinisanih ljudi”, kaže Tureči.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button