DANAS KONSTITUISANJE SKUPŠTINE: Da li će biti izabran i predsjednik? - Volim Podgoricu

DANAS KONSTITUISANJE SKUPŠTINE: Da li će biti izabran i predsjednik?

Na čelnu poziciju u parlamentu poziciju "tipuje" i lider NSD Andrija Mandić, ukoliko se ZBCG, ipak, ovoga puta useli u izvršnu vlast

Konstitutvna sjednica Skupštine Crne Gore biće održana danas, mjesec i po nakon izbora, a nakon sjednice će biti izvjesnije i u kom pravcu će ići formiranje nove vlade.

Na dnevnom redu je i izbor predsjednika Skupštine, ali je neizvjesno da li će on biti izabran, jer još uvijek nema političkog dogovora, odnosno nije formirana skupštinska većina koja će imati svoje predstavnike u vladi.

U skupštinsku prvu stolicu mogao bi se vratiti Aleksa Bečić (Demokrate), ali su takve ambicije najavili i iz ZBCG, podsjećajući da je demokratska praksa da najjača partija većine dobija premijera, a druga po snazi, predsjednika parlamenta. Na ovu poziciju “tipuje” lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, ukoliko se ZBCG, ipak, ovoga puta useli u izvršnu vlast.

ZBCG je, nakon zvaničnih razgovora sa budućim mandatarom Milojkom Spajićem,  a kao svoj “doprinos” postizanju dogovora pozvao svoje u odbornike u Opštini Golubovci da ne glasaju za smjenu tamošnjeg predsjednika skupštine iz redova Demokrata, a da li ovaj “doprinos” ima veze sa eventualnom podrškom poslanika ZBCG kandidaturi Bečića za šefa parlamenta, znaće se vrlo brzo.

Sinoć je došlo i do sastanka lidera Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića sa liderimaa ZBCG, Mandićem i Milanom Kneževićem, ali se ne zna o čemu tačno su pričali i da li je bilo nekih zaključaka.

Ibrahimović se sastao sa Kneževićem i Mandićem

MANDIĆ: Pregovori idu u dobrom pravcu, do četvrtka da znamo ko čini većinu

Mandić i Knežević zamolili odborničli klub Za budućnost Zete da ne glasaju za smjenu Krstovića

Ukoliko se do konstitutivne sjednice ne postigne dogovor, vjerovatno je da predsjednik neće biti izabran i sjednica će biti prekinuta.

Polovina parlamenta nova lica

U novom sazivu crnogorskog parlamenta učestvovaće 81 poslanik sa devet izbornih lista, pri čemu će najviše mandata imati “Evropa sad”.

Tu listu na konstitutivnoj sjednici predstavljaće poslanici Milojko Spajić, Filip Ivanović, Maida Gorčević, Andrej Milović, Anđela Jakšić Stojanović, Boris Pejović, Vasilije Čarapić, Srđan Pavićević, Vladimir Dobričanin, Seid Hadžić, Jelena Nedović, Tihomir Dragaš, Filip Radulović, Mirko Đukić, Naida Nišić, Vojislav Šimun, Uglješa Urošević, Dražen Petrić, Radinka Ćinćur, Jovan Subotić, Miodrag Laković, Miloš Pižurica i Jevrosima Pejović.

Koaliciju “Zajedno” predstavljaće Danijel Živković, Nikola Janović, Nermin Abdić, Drita Lola, Boris Mugoša, Dušan Raičević, Oskar Huter, Aleksandra Vuković Kuč, Ivan Vuković, Jevto Eraković,, Abaz Dizdarević, Sonja Milatović, Branislav Nenezić, Mehmed Zenka, Nikola Milović, Zoja Bojanić Lalović, Andrija Nikolić, Nikola Rakočević, Mihailo Anđušić, Aleksandra Despotović i Nihad Canović.

Poslanici koalicije “Za budućnost Crne Gore” su Milan Knežević, Andrija Mandić, Simonida Kordić, Marko Kovačević, Maja Vukićević, Slaven Radunović, Vesko Delić, Milun Zogović, Milutin Đukanović, Milan Lekić, Vladislav Bojović, Jelena Božović i Jovan Vučurović.

Ispred koalicije “Hrabro se broji”, u parlamentu će biti Aleksa Bečić, Dritan Abazović, Momo Koprivica, Zdenka Popović, Miloš Konatar, Boris Bogdanović, Dragan Krapović, Ana Novaković Đurović, Vladimir Martinović, Stevan Katić i Filip Adžić.

Bošnjačku stranku predstavljaće Ervin Ibrahimović, Amer Smailović, Kenana Strujić Harbić, Damir Gutić, Admir Adrović i Mirsad Nurković.

Sa liste “Za tebe” u Skupštinu ulaze Vladimir Joković i Dragoslav Šćekić.

Albanski forum predstavljaće Nik Đeljošaj i Nikola Camaj, Albansku alijansu Genci Nimanbegu, a Hrvatsku građansku inicijativu Adrian Vuksanović.

Konstitutivnom sjednicom, do izbora predsjednika Skupštine, predsjedava najstariji poslanik, kome u radu pomažu najmlađi i generalni sekretar Skupštine.

Najstariji je poslanik koalicije ZBCG Milan Lekić, a najmlađi Mirko Đukić iz Pokreta Evropa sad.

Nakon konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 30 dana predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću za konsultacije i predlaganje mandatara.

Nakon što dobije zeleno svijetlo od Milatovića, mandatar za sastav nove vlade Crne Gore ima rok od 90 dana da sastavi kabinet i za to dobije podršku najmanje 41 poslanika u Skupštini.

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić već danima vodi neformalne pregovore o novoj vladi s Demokratama i partijama manje brojnih naroda, a prethodne nedjelje razgovarao je i s predstavnicima SNP-a i liste ZBCG.

Osim poslanika, u skupštinskim klupama će biti i brojne druge zvanice, predsjednik države Jakov Milatović, kao i drugi visoki funkcioneri, predstavnici sudske vlasti.

V.M.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com